Първият трамвай в София тръгва преди 122 години, 67 нови возят сега

OFFNews 14 януари 2023 в 06:52 2187 0

Ретро трамвай

Снимка СО

Ретро трамвай ще вози днес

Първият електрически трамвай тръгва в София преди 122 години, така се поставя началото на Столичния градски транспорт. 

Днес „Столичен електротранспорт“ организира безплатна панорамна обиколка с ретро трамвай по маршрута пл. „Възраждане“ – ул. „Граф Игнатиев“ – пл. „Журналист“ и обратно. В ретро трамвая ще има представител на транспортното дружество, който ще разказва историята на трамвайния транспорт в София, а за децата ще има подаръци.

Часовете на тръгване на мотрисата от площад "Възраждане" са: 11:00 ч. и 12:00 ч. 

Мащабно модернизиране на обществения транспорт в София, както и електротранспорта, започна през 2010 г. по програма за обновяване на градския транспорт на кмета на София Йорданка Фандъкова.

Общо 29 нови трамвая PESA ще се движат в София през тази година. Те се доставят по проект, финансиран от ОП “Околна среда”. Първите 8 от тях вече пристигнаха, а до средата на 2023 г. ще бъдат доставени и останалите 17 мотриси. Те ще се движат по линиите №№ 4, 5 и 18. Новите мотриси са с дължина между 28 и 33 м, нископодови, с климатик, платформа за качване, специални места за майки с колички и трудноподвижни хора и видеонаблюдение.

Още 4 нови бързозарядни електробуса също се очаква да пристигнат в столицата. Доставката им е след реализирани икономии по проекта, по който бяха купени 30 електробуса. Те вече се движат и возят пътници по линиите №№ 36, 60 и 74, а от 13 септември м.г. и по удължената линия № 73. Електробусите се зареждат с пантограф на всеки 25 км пробег или на крайните спирки. Те ще се движат по линиите №№ 6, 60, 73 и 74. 

Доставката на новите превозни средства за електротранспорта е част от проекта за изпълнение на дейности за подобряване качеството на въздуха в София. По него бяха закупени и вече се движат 30 електробуса, 30 тролея, а в момента се реконструират 3 токоизправителни станции. 

Новите тролейбуси обслужват линиите №№ 1, 9, 6 и 7. С доставката им се извърши окончателно обновление на тролейбусния парк на “Столичен електротранспорт” и бяха заменени старите тролейбуси “Икарус”.

До момента „Столичен електротранспорт“ е закупил общо 110 нови тролейбуса, 67 нови трамвая (в това число и новите 29, които ще пристигнат т.г.), 83 реновирани трамвая и 45 електробуса, които се движат по 6 нови електробусни линии. 

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Можеше ли да спасим убитата Силвия?