Първи коментари: България – ключов съюзник на Украйна и крупен доставчик на оръжие

OFFNews 06 юли 2023 в 14:36 7577 5

Снимка Министерски съвет

Министър-председателят Николай Денков и президентът на Украйна Володимир Зеленски

„Зеленски замина днес на посещение в България. Тази страна е един от ключовите съюзници на Украйна и крупен доставчик на оръжие“. Така форматира визитата на украинския президент Володимир Зеленски в България беларуският медиен аутлет NEXTA.

В подобен дух пишат и западни издания. „Украинският президент Володимир Зеленски пристигна в четвъртък в България, основен производител на оръжия и съюзник, за разговори, на които трябва да обсъден стремежът на Киев да се присъедини към НАТО“, съобщава „Straits Times“.

Турският телевизионен канал aTV поставя акцент върху интригата дали украинският лидер ще разговаря и с възприемания като проруски президент на страната Румен Радев.

„Първоначално не беше ясно дали Зеленски ще се срещне докато е в София и с българския президент Румен Радев, бивш пилот на изтребител и бивш ръководител на българските военновъздушни сили, който е считан за проруски. Съвсем наскоро Радев отхвърли участието на България в съвместна инициатива на Европейския съюз за доставка на боеприпаси за Украйна“, припомня медията.

Изданието на Кримските татари „Къръм хабер ажансъ“ (QHA) в коментар за посещението на Володимир Зеленски в България пише за промененото отношение на България към войната в Украйна.

„Посещението на Зеленски е знак за променящата се външна политика на България след избора на ново правителство, подкрепено от проевропейски партии. Досега България изпращаше оръжия за Украйна, но властите в София криеха това от българската общност, използвайки посредници за сделките.

Позицията на София се обясняваше с факта, че властта беше в ръцете на проруската Българска социалистическа партия. По-късно правителството беше свалено, но политическата криза в страната стана причина властта да попадне в ръцете на президента Румен Радев, който се противопостави на изпращането на военна помощ на Киев. В същото време, с избирането на новото правителство през юни 2023 г. позицията на България рязко се промени“, коментира QHA.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1005

4

Диоген

06.07 2023 в 15:07

ANTI спокойно мога да кажа,че написаното от теб е в мислите на доста хора.
Браво

10298

3

AntiZ

06.07 2023 в 15:04

Изпитвам възторг и удовлетворение при мисълта, че с българско оръжие са избити хиляди убийци, крадци, изнасилвачи и обикновени диваци - руснаци, тръгнали за пари да убиват и грабят. За хилядите българи, изгнили по лагери и затвори, за откраднатите животи, за десетилетията мракобесен комунизъм. Да се затриете дано, чума рашистка!

345

2

Джендо Джедев

06.07 2023 в 14:49

"Позицията на София се обясняваше с факта, че властта беше в ръцете на проруската Българска социалистическа партия."

БСП последно беше на власт самостоятелно през 1997-а...

10298

1

AntiZ

06.07 2023 в 14:46

Курнело, 'де си, мари? "Един куршум няма да дам...!" Хахаха
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика