Парламентарна група на децата? Ето как

100 кандидати от 7 партии са се ангажирали да работят за по-добър живот на децата и семействата в следващия парламент

Мая Младенова 22 март 2021 в 13:40 2974 0

Имат ли бъдеще реформите за правата на децата в следващия парламент или протестите срещу Стратегията за детето направиха темата табу?

Настоящата предизборна кампания показа, че темата не е погребана трайно и може би сме готови за един по-зрял и спокоен диалог. За пръв път по време на кампания виждаме опит за надпартиен ангажимент за застъпничество за правата на децата в следващото Народно събрание. Кампанията бе подета от Националната мрежа за децата и към момента към нея са се включили около 100 кандидати в листите на различни партии и коалиции. Тя е условно наречена "Парламентарна група на децата". Организацията е отправила покана към всички кандидат-депутати да се включат в обединението. Заявилите желание да участват подписват декларация, че в бъдещия парламент ще работят за по-добър живот на всички деца и семейства в България и ще подкрепят политиките, които са в полза на тяхното благосъстояние. Това включва здравеопазване, образование, бедност и социално изключване, правосъдие.

Пълният списък на подписалите я тук.

„През последните години правата на децата пострадаха сериозно от ширеща се дезинформация, пропаганда и конспиративни теории, а родителите бяха подвеждани с фалшиви новини и изкривени истини. Политиците се поддадоха на този натиск и бяха спрени важни политически документи като Националната стратегията за детето. България е единствената страна в Европа, която няма цялостен политически документ за децата си. Надеждата ни е с тази кампания да ангажираме колкото може повече отговорни политици и граждани, за да работим заедно за една по-добра държава на децата ни!“, казва Георги Богданов, изпълнителен директор на Национална мрежа за децата.

Според социолога Боряна Димитрова ("Алфа рисърч") засега повечето политици са оставили темата за децата „на резервната скамейка“. "Не влизат в парещите проблеми, предпочитат да декларират обща загриженост - към децата, към уязвими семейства, към дейността на социалните работници, коментира тя пред OFFNews. - Изключенията са ВМРО и БСП, които настоятелно подчертават своя принос за неприемането на Истанбулската конвенция, дефинирана от тях като „заплаха пред традиционните ценности и българските деца“. Парадоксът е, че така поставена, темата уж присъства предизборно, но по същността си е де факто заглушена и подменена. Първо, защото поставя в центъра радикалната идеологизация, което не позволява обсъждането на реалните проблеми в съвременните семейства, на отношенията родители-деца, детското развитие и пр. И второ, защото поставя темата в изцяло негативен контекст – какви не трябва да бъдат българските семейства, или деца, а не какво да се прави, какви политики да се следват, за да се гарантира благополучието, правото на сигурност и защита на всяко дете."

Според Боряна Димитрова проблемите, върху които е нужно да се работи, могат да бъдат разделени на две групи. От една страна са свързаните с емоционалното, психологическо, социално-психологическо развитие на децата в коренно променящата се съвременна социална среда. От друга страна са проблемите, произтичащи от кризите, конфликтите, разривите в семействата, или общността. "Много от тези проблеми са табу, за тях не се говори, остават зад стените, което само води до ескалация на насилието и травмите върху децата. Допълнителен проблем е отсъствието в българското общество на навици, култура, желание да се разговаря по тези проблеми, да се търси професионален съвет и помощ, да се откриват ранните признаци на проблеми, за да бъдат защитени децата", коментира Димитрова.

Кампаниите срещу Стратегията за детето прекъснаха ли според социолога трайно пътя към осъвременяване на политиките за децата?

"Трябва да признаем, че хората които работеха по Стратегията се оказаха неподготвени за силните и синхронизирани атаки срещу нея, базиращи се на модели, разработени от най-консервативните евангелистки кръгове, коментира тя. Те разбудиха страхове, създадоха негативни нагласи и атмосфера, в която спокойното обсъждане стана почти невъзможно. Прави впечатление обаче, че след първоначалното рязко отместване на махалото на обществените настроения в червената забранителна зона, в момента те постепенно се връщат към един доста по-трезв, разумен, основан на взаимното уважение подход в обсъждането на тези проблематика. Много позитивен знак например е, че на няколко пъти тази година, когато имаше атаки срещу съвременни учебни пособия, родителите сами се организираха, за да защитят правото на децата да бъдат възпитавани в толерантност и хуманизъм. В този смисъл, аз съм оптимист, макар и умерен. Защото освен наличието на „мотори“ за осъвременяване на политиките към децата, в лицето на неправителствения сектор, вече се формира и една изпитана в практиката родителска подкрепа. А след като това се случва, очевидно, пътят не е прекъснат."

Избори 2021: какво предвиждат партиите за децата и семействата

OFFNews прегледа предизборните платформи на по-големите политически сили. Повечето от тях засягат темата за децата и семействата чрез предложения за образователни, здравни, социални и демографски политики. Обобщихме най-често срещаните елементи в програмите:

Увеличение на процента от БВП за образование - ГЕРБ, БСП, ДБ

Иновации в образованието - ГЕРБ

Безплатни ясли и детски градини (БСП, ВМРО, ГЕРБ, "Изправи се! Мутри вън!", ВМРО)

Ясла за всяко дете - ДБ

Повече средства за детски спорт - БСП

Максимално обхващане на децата в образователни институции - ГЕРБ, БСП

Чувствително по-големи помощи за раждане на дете - БСП, "Има такъв народ", Изправи се! Мутри вън!"

Увеличение на платеното майчинство през втората година - БСП, ВМРО, "Изправи се! Мутри вън!"

Увеличени помощи за майки студентки - БСП, Има такъв народ

Безплатни лекарства за децата - БСП

Безплатни учебници - БСП, ВМРО, "Изправи се! Мутри вън!"

Увеличени помощи за ученици - БСП, "Изправи се! Мутри вън!"

Повече данъчни облекчения за семейства с деца - ГЕРБ, БСП, ДБ, ВМРО, "Има такъв народ"

Финансова помощ/ваучери за неприети деца в градини (ДБ, ГЕРБ, "Изправи се! Мутри вън!")

Едносменен режим в училищата - ГЕРБ

Специализиран патронаж за подкрепа на самотни майки (ГЕРБ, Изправи се! Мутри вън!") и многодетни семейства - ГЕРБ

Разширяване на досегашни програми в подкрепа на родители - ГЕРБ

Програми/подкрепа за заетост на родители на деца с увреждания - ГЕРБ, ДБ

Достъп до лечение в чужбина - ДБ

Нова национална детска болница - ДБ, "Изправи се! Мутри вън!"

Покриване на разходи за ин витро на всички нуждаещи се - ДБ

Отменяне на ДДС върху детските храни - ДБ

Ваучери за детски спорт и извънкласни занимания - ДБ

Реформа за детско правосъдие - ДБ

Помощ за семейства с деца с ипотечни кредити - ДБ

Всички административни услуги, свързани с деца - по електронен път - ДБ

Ваучери за почивка с деца за курорт - ВМРО

"Укрепване на брака и семейството от баща – мъж, майка – жена и техните деца. Утвърждаване на традиционни, български семейни и християнски ценности" - ВМРО

Отмяна на Закона за социалните услуги - ВМРО

Премахване на практиката за извеждане на деца от биологичното семейство - ВМРО

Закриване ДАЗД и създаване на Агенция за защита на децата, семейството, възрастните хора и хората с увреждания - ВМРО

Гъвкавост в ползването на отпуск за отглеждане на дете - "Има такъв народ"

Ваучери за детегледачи - "Изправи се! Мутри вън!"

Лаптоп за всяко дете - "Изправи се! Мутри вън!"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови