Пари ще има и за хотелиерите, настанили украинци без документ за временна закрила

Нова регистрационна зала се открива на бул. "Мария Луиза" 91 в столицата

Мая Младенова 30 март 2022 в 12:22 1993 0

Снимка АП/БТА

Дори хотелиерите, настанили украински бежанци без статут на временна закрила, ще получат 40-те лева дневна субсидия от държавата.

Това става ясно от решение на Министерския от днес за удължаване до 15 април на възможността бежанците от войната в Украйна да получават временна закрила и без изричното им волеизявление и регистрация за ползване на временна закрила. Така и хората, които все още не са получили статут, и хотелиерите, които са ги настанили, могат да бъдат спокойни, че ще получат подкрепа от държавата, съобщава правителственият пресцентър.

Решението идва след сигнали, че много бежанци без документ за временна закрила може да останат без подслон, тъй като субсидия за настаняването им се полага на хотелите само ако настанените са под временна закрила.

Прогресивно нарастват и местата, в които може да се кандидатства за регистрационните карти за временна закрила, отчитат от МС. Само за последните 4 дни на територията на страната са отворени и вече работят нови 40 пункта за регистрация на бягащите от войната в Украйна. 130 са вече функциониращите работни места за подаване на документи, разположени на 67 места в 56 населени места. Нови регистрационни пунктове има в областите Благоевград, Бургас, Варна, Враца, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Смолян, Стара Загора и Ямбол. Пълният списък може да следите тук: https://ukraine.gov.bg/bg/issuance-of-temporary-protection/. Допълнително са обучени и 25 мобилни екипа, които ще посетят най-горещите точки и ще издават регистрационни карти за временна закрила на място.

Разкрита е и нова регистрационната зала на бул. „Мария Луиза“ 91 в София. На площ от 200 кв.м. на пълен капацитет работят 10 места, а в следващите дни се очаква към тях да се прибавят още 5. Само в този пункт могат се обслужат около 500 души на ден, като за пример може да се вземе едно четиричленно семейство, което получава временна закрила за по-малко от половин час, се посочва още в съобщението.

Работното време на залата засега е от 8.30 до 17.30 часа и в момента се извършва подготовка за 12-часов работен режим на две смени.

12 пункта за посрещане на украинци в страната са с работен режим 24/7 – в Бургас, Несебър, Приморско, курортен комплекс „Албена“, Балчик, Генерал Тошево, ГКПП Дуранкулак, Добрич, Каварна, Шабла, ГКПП Русе Дунав мост и Централна железопътна гара София.

Към 8:30 часа на 30 март регистрираните по временна закрила са общо 23 005, което представлява 39% всички останали в България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови