Паргов: Преди всичко 9 май е Ден на Победата

OFFNews 09 май 2021 в 13:19 1665 0

Този ден е голям празник и за България, не само защото сме част от Европейския съюз, но и защото страната ни и българският народ са дали своя принос за едно по-добро бъдеще. Българският народ помни, че 9 май е преди всичко Ден на Победата над нацистка Германия. На 9 май, преди 76 години, беше повален най-опасният враг на човечеството – хитлерофашизма. Това каза лидерът на БСП – София Калоян Паргов в словото си пред Паметника на Съветската армия.

Преди това той, членове на Изпълнителното бюро, на Градския съвет, на районните организации на партията в столицата, общински съветници и народни представители от „БСП за България“ избрани от София се поклониха и поднесоха цветя на Паметника на Незнайния войн. След това те се включиха в шествието на „Безсмъртния полк“.

Паргов отбеляза, че на тази дата всяка година отдаваме почит пред съветските войни, които проляха кръвта си в името на свободата и човеколюбието. Изразяваме признателността си пред всички знайни и незнайни мъже и жени от Съветския съюз, САЩ и Великобритания, от всички държави на планетата, които жертваха своя живот заради идните поколения.

„С проявените храброст и висок дух войните от Първа българска армия също изпълниха гражданския си дълг през последната фаза на Втората световна война“, заяви председателят на Софийската организация на БСП.

По думите му българо-руските отношения, отношенията между славянска и православна България и славянска и православна Русия имат дълга история, изпълнена с примери на възход и противоречия, на многовековно сътрудничество и братство.

„Българският народ, за разлика от част от управляващата ни политическа класа, е благодарен на руските хора, без които Деветомайската победа нямаше да се случи. Нека преодолеем установеното през прехода статукво – да отсъства единно мнение и справедливо отношение към Русия. Нека не позволяваме да ни замесват в скандални афери. Нека не се поддаваме на чужди интереси, идеологически внушения и агресии“, призова Калоян Паргов.

„Днес, ние, българските социалисти, изправени през Паметника на Съветската армия, заявяваме, че пазим и ще опазваме в сърцата и душите си спомена за 9 май, за героизма и себеотрицанието на десетките милиони жертви на фашисткото нашествие. Ние ще останем верни на завета да се борим за мир, свобода, социална справедливост и братство“, посочи в словото си той.

„Да се противопоставяме на всякакви посегателства на определени обществени кръгове, които вкарват нашето отечество в обречени авантюри срещу Русия и руския народ“, каза още лидерът на столичните социалисти и допълни в заключение, че 9 май е празникът на саможертвата и свободата, празникът на единението между народите за мир и разбирателство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови