Паргов поиска оставката на зам.-кмет по образованието заради детските градини

OFFNews Последна промяна на 28 май 2020 в 12:28 1787 0

Отново хиляди деца на софиянци ще посрещнат 1 юни без място в общинска детска ясла и детска градина. Това не може да бъде определено по друг начин, освен като провал.

Това каза председателят на групата на социалистите в СОС Калоян Паргов в позиция от името на „БСП за България“ в началото на днешната сесия на Общинския съвет.

„Поредното фиаско с приема в детските заведения, когато 19 000 нуждаещи се борят за 12 150 места, е напълно основателен повод да оттеглите г-н Чобанов“, обърна се той към кмета на София Йорданка Фандъкова.

„След първото класиране, 7911 деца отново останаха зад борда. Извън обсега на грижите на Столична община за подрастващите. Тази година 1000 малчугани по-малко ще посещават детски заведения, в сравнение с миналата. В най-голямата община – столицата на България, с бюджет над 1,7 млрд. лв.“, каза Паргов.

„Това може да бъде определено, единствено като провал“, категоричен бе той.

Лидерът на БСП – София посочи, че госпожа Фандъкова вече повече от 14 години, първо като заместник-кмет, а след това и като кмет, твърди, че за нея и екипа ѝ е приоритет решаването на този проблем, който тормози младите родители в София.

„Докога Столична община ще се оправдава с процедури, кризи, законови пречки и какво ли още не? Кога ще признаете, че г-н Чобанов неуспешно управлява поверения му ресор години наред?“, попита той.

Калоян Паргов припомни, че през миналата година, по време на предизборната си кампания, Йорданка Фандъкова твърдеше, че ще излезе пред софиянци с нов екип, с нови идеи и енергия.

„В сектор Образование такива няма“, констатира Паргов. 

„Колко още и какво чакате, г-жо Фандъкова? А, ако не сте съгласна да поискате оставката на заместник-кмета по Образованието, Вие лично може да поемете отговорността за липсата на достатъчно места в детските градини и ясли в София“, заяви Калоян Паргов.

„Вчера разбрахме, че безсилието Ви кара да се обръщате към стари идеи – за ползване на партерни етажи в жилищни сгради за детски градини. В съвременното строителство трудно ще се впише тази идея, а общинска жилищна политика от десетилетия няма“, каза лидерът на социалистите в СОС.

„Да се прехвърли отговорността за изграждането на детски градини и ясли на фирми и предприятия, издава неспособност и нежелание да се реши проблема на ниво общинска грижа за децата“, счита Паргов.

Той изтъкна, че всичко това може да се нарече само по един начин – признание за провала на Столична община в сферата на предучилищното образование.

„Ето защо, ние, общинските съветници от групата на „БСП за България“, призоваваме кметът на София да поиска и приеме оставката на доц. Чобанов“, завърши Калоян Паргов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови