Пълно обновяване на 57 детски градини, 83 училища и 23 общежития по Плана за възстановяване

Ще бъдат изградени три студентски кампуса, 8 училища и 8 детски градини

OFFNews 31 януари 2022 в 20:20 2378 2

Снимка Pixabay

Най-малко 57 детски градини и 83 училища ще бъдат модернизирани с пари по Плана за възстановяване и устойчивост, стана ясно след среща между ръководствата на Министерството на образованието и науката (МОН) и Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) днес. От тях 24 ще са професионални гимназии, които ще се превърнат в центрове за високи постижения в професионалното образование и обучение.

За модернизацията са предвидени 422,1 млн. лева от общо 680 млн. лв., които ще бъдат вложени в образователната инфраструктура по Плана.

Средствата ще се отпускат за цялостно обновяване детски градини и училища. То включва основен ремонт, реконструкция, обновяване, пристрояване, надстрояване, оборудване и обзавеждане. Допустими за финансиране ще бъдат също мерки за енергийна ефективност на учебните сгради, проектиране, строителство и въвеждане в експлоатация и издаване на разрешение за ползване.

Ще бъдат изградени не по-малко от 8 нови детски градини и 8 училища. За това са необходими 79,2 млн. лв. Почти 150 млн. лв. са отделени за обновяването на поне 23 общежития. Други близо 13 млн. лв. ще се вложат в изграждането на най-малко три студентски кампуса.

Средствата ще бъдат предоставени безвъзмездно, без да се изисква съфинансиране от получателя.

Дейностите за обновяване на образователната инфраструктура ще се осъществяват в комбинация с работата за изграждане на училищна STEM среда, за която отделно са предвидени повече от 576 млн. лв.

„Бихме искали да инвестираме в много повече образователни институции. Преценихме обаче, че заради голямата инфлация в рамките на вече фиксирания бюджет е необходимо да повишим с 30% допустимите разходи за строително-монтажни дейности за едно училище или детска градина. Това ще гарантира, че ще има фирми, които са готови да изпълнят тези проекти“, каза зам.-министърът на образованието и науката Ваня Стойнева на срещата с НСОРБ.

Готови са базовите критерии за подбор на кандидатите за модернизация. Все още не е решено дали да бъдат включени само готови проекти или да е възможно и тепърва да се разработват предложения.

Общините могат да кандидатстват за обновяване и/или строеж на нови образователни институции и за изграждане и оборудване на STEM среда в общинските училища.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews