Пак затвориха достъпа до плажа Силистар, полиция махна оградата

OFFNews - Бургас 26 август 2015 в 14:08 10665 7

Снимка Нова телевизия

Нов спор между частен собственик и община Царево за път към плажа Силистар. В рамките на ден достъпът до ивицата бе преграден, а полиция премахна оградата.

Казусът не е свързан с предния участък, който бе затворен преди месец, съобщи кметът на Царево Георги Лапчев.

Земята е земеделска, дали сме я на публична продан, за нея сме дали собственика на трима съдия – изпълнители, защото е длъжник на общината, но той няма право да я огражда, каза Лапчев. Той определи случая като самоуправство. Собственикът, фирма „Евробул България Холдинг“, не е подал документи за подобно действие:

Още снощи научихме за това. Дори са предупреждавали хората, че на следващия ден плажът няма да работи. Явно става въпрос за конфликт между собствениците на имотите зад плаж Силистар и концесионера. И Гранична полиция, и РУП – Царево, са реагирали с полицейски разпореждания, тъй като не може да бъде ограничен единственият достъп на линейки, на служители на МВР до граничната зона“, каза Лапчев.

Говорили сме и с областния управител на Бургас, че трябва да се изготви парцеларен план, за да може да издам заповед за преминаване през частния имот, уточни кметът на Царево. Според него и по Закона за защитените територии също не може да се огради този път.

Управителят на фирмата Пламен Бенински каза, че имотът, бивш свинекомплекс, е закупен от него още през 1992 г.

От тогава до сега общината си е прекарала път през средата на моя имот. Тоя път го няма на нито една карта. Той трябва да минава покрай имота, покрай реката. Най-накрая се принудих да уведомя нотариално всички заинтересовани, че спирам достъпа до имота ми“, каза Бенински и добави, че е имало законов начин общината да му предложи отчуждаване.

Според него, незаконно е премахната сложената ограда. Пламен Бенински каза, че ще си търси правата и по друг начин, ще уведоми омбудсмана и ще попита министъра на вътрешните работи защо полицаите са извършили незаконни действия. Той е категоричен, че държавата трябва да осигури друг път на концесионера на плажа.

Дали са ми имота на трима съдия – изпълнители, опитват се да ми го вземат, като са начислили едни безумни данъци. За последните 5 години са 130 000 лв. Това е имот, на който няма сметоизвозване, който е в полето и ми пречат години наред да предприема всякакви инвестиционни намерения“, добави Пламен Бенински.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови