Пак счупиха плочата на Мара Бунева в Скопие, три часа след поставянето й

Александра Бонева 13 януари 2014 в 10:53 6671 9

Мара Бунева
Мара Бунева

Поредната плоча, която бе поставена в памет на Мара Бунева на кея на Вардар в Скопие, бе счупена само три часа след поставянето си, предаде агенция „Фокус“.

Монументъ бе поставена в неделя при честването на 85-годишнината от смъртта на Бунева. На церемонията присъстваха българи от двете страни на границата, сред които и лидерът на ВМРО-БНД Красимир Каракачанов.

Паметникът бе сложен на мястото на изкъртената мраморна плоча, която няколко пъти бе възстановявана и винаги след това - разбивана. Този път монументът издържа три часа.

Мара Бунева е българска революционерка, член на Вътрешната македонска революционна организация. Известна е като „борец за свобода“ и „героиня“ заради извършения от нея атентат срещу Велимир Прелич през 1928 г. След като убива Прелич на моста на Вардар в Скопие, Бунева се прострелва в гърдите и умира от раните си на следващия ден.
 
През пролетта на 1941 г. на мястото на самоубийството на Мара Бунева е поставена паметна плоча, която е разрушена по заповед на Лазар Колишевски, секретар на Македонската комунистическа партия. През 2002 г. активисти на ВМРО-БНД и местни българи от Република Македония поставят паметна плоча на мястото на атентата и провеждат панихида в църквата “Свети Димитър”.

В последните години паметната й плочата ежегодно бива чупена от вандали и поставяна отново. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!