Пак обрат: Дни след като ги затвори, МЗ отваря нощните заведения

Мотив за приетото от държавата искане на ресторантьорите се оказаха протестите: Щом хората може да се омешват в името на каквато и да е кауза, и ние имаме право да работим - заяви Ричард Алибегов

OFFNews 12 юли 2020 в 15:26 8931 6

Снимка БТА/Минко Чернев

Жени Начева

Само два дни след повторното затваряне на нощните заведения заради скока в броя на регистрираните с COVID-19 у нас Министерството на здравеопазването отново промени позицията си: нощните заведения пак се отварят.

Решението обяви преди минути на брифинг пред сградата на МЗ зам. здравният министър Жени Начева. Редом до нея бе председателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов, с когото се бяха срещнали преди изказванията пред медиите.

Нощните заведения се отварят в понеделник.

Един от мотивите на протестиралите срещу затварянето им представители на ресторантьорския бранш се оказаха протестите. "Щом хора могат да се омешват в името на каквато и да е кауза, и ние имаме право да работим" - заяви Алибегов.

Спазваме всички противоепидемични мерки, даже добавихме нови, а виждаме, че наоколо никой нищо не спазва. Значи 80 хил. души могат да си стоят вкъщи без пари и без работа, а останалите могат да правят каквото си искат - това не е редно, разви тезата си той.

Никой не можел да каже дали случаите на новозаразени са в резултат на отворените заведения, или не - бе тезата на ресторантьорите. Зам.-министър Начева нито я подкрепи, нито я отхвърли, а само изясни, че заведенията ще отворят, като бъдат въведени ясни изисквания към тях. Например ще се мери температурата на посетителите на входа. Друго изискване е за посетител да бъде осигурена площ от 1 кв. м. От МЗ щели да наблюдават през предстоящата и следващата седмица възникват ли огнища и да решават отново остават ли барове и клубове отворени, или не.

Днешното решение разрешава и групови тържества на открито и закрито – сватби, кръщенета, балове и други, при спазване на физическа дистанция от 1,5 метра.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3000

6

SaraAsar

12.07 2020 в 22:22

Tози поне малко гордост няма ли? Заповедите му траят по цигара време. Колко шефове има, дето му издават такива противоречиви нареждания и след всяко той издава заповед. Той ли ще бори пандемия? Боже опази!

12182

5

sawall

12.07 2020 в 21:05

Добре тръгнаха нещата с коронавируса през март, хубава бърза реакция имаше от властите. Обаче мафията взе да се усеща, а народът се разпищоли. Ще идват явно камионите-морги от Италия...

18551

4

Нострадамус

12.07 2020 в 17:16

Oтварят нощните заведения защото искам протестиращите вместо пред министерски съвет да хабят енергия в дискотеки и барове.
Нека младите да се напиват
вместо да протестират!

23293

3

Стефан

12.07 2020 в 17:05

И това ли е единственият ви начин да разкарате младите от протестите?

2800

2

zpe

12.07 2020 в 16:29

Това е хитро, да. Трудно някой ще възрази на факта, че безработните имат отчаяна нужда от работа и икономиката - от спасяване. Моето семейство например е изцяло в туристическо-ресторантьорския бранш, не ме питайте какво ни е на главите.

Но е факт също така, че ако успееш ударно да увеличиш заетостта в най-кратък срок, най-вероятно е да значително да намалиш размера в следващите дни на протестите, докато духовете не се изтощят пред твоя инат и полицейските живи щитове. После ще имаш и удобната позиция да дискредитираш затихването на протестите, че видиш ли, колко са намалели и отслабнали, а колкото са по-отслабнали, толкова е по-лесно и ефективно да ги очерниш като платени.

Но казвам "най-вероятно", а не гаранция. Защото аз и моето семейство няма да изберем да работим пред това да замеряме с камъни. Писна ни и мизерията вече не ни прави впечеталение. Някой трябва да си го отнесе и не ни интересува дали има шлем или вратовръзка!!

4000

1

Long John

12.07 2020 в 16:24

Срам ме е, че някога съм бил съученик с тази