Отварят и парковете в Пловдив, Варна, Търново, Стара Загора, както и плажа в Бургас (снимки)

OFFNews Последна промяна на 27 април 2020 в 12:42 3940 0

Снимка Сергей Антонов

Десет столични парка от днес са отворени за родители с деца. Разходките там обаче са разрешени при определени условия.

В най-големия парк в София - Борисовата градина - са изградени три контролно пропускателни пункта. На всеки пункт служител на общинската полиция дава разяснение на посетителите откъде да влязат и излязат, за да няма смесване на потоците. Раздават се брошури на минувачите с подробна информация. Разгледайте галерията от снимки на фотографа Сергей Антонов.

Оказа се, че някои от посетителите не са разбрали, че хората с домашни любимци и спортуващите могат да използват парка до 9.30 и след 18.30 часа. Други не са съгласни с правилата и еднопосочното движение по алеите.

Маршрутите на всички отворени паркове в София са публикувани на интернет страницата на Столичната община.

След като здравното министерство разреши на родителите с деца да посещават парковете, беше обявено, че от днес отварят и градските паркове във Велико Търново и Стара Загора, както и плажовете в Бургас.

Община Троян също разреши разходките на семейства в 12 паркове и градинки.

От днес във Варна е разрешен достъпът до градските паркове, но при спазване на редица ограничения. Достъпът до парковете е разрешен за родители с деца до 12-годишна възраст във времето от 9.30 ч. до 18.30 ч. всеки ден. Остава забраната за посещения на спортни и детски площадки и съоръжения на открити и закрити обществени места.

Общинският кризисен щаб в Пловдив определи девет зони за разходка. Родители с деца отново имат достъп до Цар Симеоновата градина. Според представители на местната администрация дисциплината е добра, хората са с маски и спазват задължителната дистанция от 2 м. 

Пред БНР майка с дете на 9 месеца сподели, че не е очаквала забраната да падне, но се опасява, че с отхлабването на мерките може да се увеличи заболеваемостта от коронавирус. 

"Имам опасения, защото ние не сме много дисциплинирани. Затова идваме рано сутринта в градината, когато няма много хора", допълни тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови