Отново променят правилника на Фонда за лечение на деца

OFFNews 19 август 2017 в 14:47 2567 1

Отново променят правилника на Фонда за лечение на деца

Нови промени ще има в Правилника за работата на Център „Фонд за лечение на деца“ (ЦФЛД), съобщава БНР.

Те са изготвени от Министерството на здравеопазването и са предоставени за обществено обсъждане. Промените засягат най-вече проблемите със заплащането на медицинските изделия.

В момента ЦФЛД може да подпомага закупуването на медицински изделия, които не се покриват от Здравната каса, има ги в болничната аптека на лечебното заведение, където ще се лекува детето, и за медицинското изделие е проведена обществена поръчка.

Проблемът е, че частните болници не са задължени да провеждат обществени поръчки, а често лекуват деца, финансирани по линия на обществения фонд. За да могат да бъдат подпомогнати всички деца, независимо от избраната болница, с промените се предлага Фондът за лечение да може да провежда обществени поръчки в качеството му на самостоятелен възложител по смисъла на Закона за обществените поръчки. Дава се и възможност, ако болницата е провела обществена поръчка за медицинско изделие на цена по-ниска от договорената от фонда, да се използва това медицинско изделие.

С проекта се залагат и критерии относно медицинските изделия, апарати и уреди за индивидуална употреба, за прилагането на които не се налага хоспитализация на детето в болница.

Промените предвиждат по-голям контрол над работата на Обществения съвет. Ще се подписва проектодоговор между заявителя и Центъра, като той влиза в сила след подпис на директора. Предвижда се заявителят да декларира съгласие дали събрани дарителски сметки да бъдат използвани по искането за финансиране от фонда. Вече и упълномощено лице ще може да подава документите пред фонда.

Основната цел на проекта е обективност и навременност на решенията за подпомагане на нуждаещите се деца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови