Откритата в България картина на Полък е била в колекцията на диктатора Чаушеску

На гърба на платното има посвещение на новоизгряващата холивудска звезда Лорън Бекол

OFFNews 22 март 2023 в 13:27 5517 0

Джаксън Полък

Снимка Архив

Джаксън Полък

Откритата в България картина на световноизвестния художник Джаксън Полък е била част от личната колекция на румънския диктатор Николае Чаушеску, съобщава БНТ, като се позовава на запознати с разследването източници.

Тя беше намерена в София при операция на ГДБОП и гръцката служба за борба с организираната престъпност под координацията на Европол. Операцията срещу трафика на културни ценности е била проведена както у нас, така и на територията на Атина и остров Крит и са били задържани двама гръцки и един български гражданин.

На гърба на картината има печат на румънски език и именно той е показал, че става въпрос за произведение на изкуството от личната колекция на покойния диктатор (1918-1989), управлявал северната ни съседка до падането на комунистическия режим пред 1989 г.

Също там е открито и посвещение на холивудска актриса, съобщи говорителят на Софийската градска прокуратура Десислава Петрова.

"На гърба на картината е имало посвещение и по-точно надпис, горе вляво, на английски език, който казва: Посветено на моята много талантлива и скъпа приятелка Лорън Бекол. Честит рожден ден! 16 септември 1949 г. и подпис", посочи Петрова.

По това време Бекол е новоизгравяща американска актриса и модел, известна с характерния си глас.

Разследването за откритата картина у нас първоначално е водено за вещно укривателство, а впоследствие събраните данни са пратени по компетентност до СГП, тъй като е възможно да става въпрос за движима културна ценност.

"До момента разследването е водено около това, че в България се организирана евентуална незаконна продажба на тази картина. В хода на действията тя е иззета. Съхранява се при съответните условия и охрана. Изготвена е експертна справка от двама експерти, която казва, че по стил, техника на изпълнение и художествена специфика картината отговаря на естетическите особености, характерни за Джаксън Полък от периода 1945-1950 г. Впоследствие е назначена експертиза, която казва, че извършеният анализ, който позволява да се открие точният химически състав на всеки цвят, показва, че пигментите в нея са подобни на пигментите, ползвани от Полък в други произведения. Това е важен, но не решителен елемент", поясни Петрова.

Тази сутрин главният секретар на МВР Петър Тодоров каза, че до момента експертизите сочат, че става въпрос за оригинал.

Картината беше предадена на специалисти от Националната художествена галери, чиято експертиза е показала, че става въпрос за оригинална некатегоризирана творба на Джаксън Полък от 1949 г. Цената ѝ в аукционна къща би могла да достигне до 50 млн. евро.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Сърбия - приятел или враг