Откриха уран във водата на пловдивското село Брягово

OFFNews 12 август 2017 в 16:37 2323 0

Откриха уран във водата на пловдивското село Брягово

Констатирано е наднормено наличие на уран във водата в село Брягово, община Първомай, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. Поради наличието на уран водата от водопроводната мрежа в населеното място е забранена за използване за питейни цели и за приготвяне на храна.

Водата може да се използва за хигиенни цели.

За предприемането на тези задължителни мерки е уведомен кметът на село Брягово, посочиха от Регионалната здравна инспекция. Резултатите от взетите проби са потвърдени от Националния център по радиобиология и радиационна защита.

Все още водата в другите три села – Пъдарско, Драгойново и Караджалово, в която също бе открито наднормено съдържание на уран, не може да се използва за пиене и готвене, съобщава БНР.

Жителите на всички четири засегнати села се снабдяват с вода с помощта на водоноски. Извършва се зачестен контрол и се проследява дали стойностите на уран се понижават или се задържат константни. За завишени нива на уран във водата на двете пловдивски села – Пъдарско и Драгойново бе съобщено в края на месец май, а за село Караджалово – в края на месец юни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови