Откриха Център за деца с аутизъм в Плевен

OFFNews 19 октомври 2018 в 16:42 3419 0

Снимка Държавна агенция за закрила на детето

Зам.-председателят на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) Валери Йорданов взе участие в откриването на Център за деца с аутизъм в Плевен.

“Всички ние знаем, че децата се нуждаят най-много от грижи, закрила, любов и сигурност. Детето с разстройство от аутистичния спектър чувства щастие, мъка и болка като всички останали деца, но не може да изрази чувствата и усещанията си като тях. То се нуждае от терапия и грижи, от приемане и подкрепа, за да развива способностите си", заяви Йорданов в началото на събитието.

Според него специалистите, работещи в новооткрития център, ще подобрят комуникацията, разбирането и социализацията на децата с аутизъм и ще им създадат мотивация, знания и умения, чрез които да заемат равностойно място в обществото.

В официалната церемония се включиха зам.-министърът на образованието и науката Деница Сачева, кметът на община Плевен Георг Спартански, както и представители на областна администрация, родители и деца.

Центърът е разположен в сграда от 1600 кв. м, предоставена от общината. Той е създаден по инициатива на Сдружение "Аутизъм Днес" и Фондация "Стъпка за невидимите деца на България".

В него обучен екип от специалисти в областта на приложния поведенчески анализ ще помага със съвременни терапевтични методи за развитието на децата с разстройство от аутистичния спектър и на техните семейства, които живеят в Северна България.

Първата услуга по приложен поведенчески анализ за работа с момчета и момичета с аутизъм е открита през 2015 г. в гр. София. В момента в центъра в кв. „Горубляне“ се работи с 36 деца от цялата страна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови