Откриха отровени скален орел и два бели лешояда край Своге

OFFNews 17 септември 2019 в 13:23 2714 0

Открити са трупове на скален орел и два бели лешояда край Своге, съобщават от Федерация на природозащитни сдружения "Зелени Балкани". Природозащитниците алармират за сериозен екологичен проблем. Те допускат, че птиците са били умишлено отровени и напомнят, че това е престъпление по Наказателния кодекс.

Умрелите птици са част от колонии в Природен парк „Врачански Балкан". От „Зелени Балкани” и техните партньори са научили за смъртта на птиците от GPS предавателите на два от белоглавите лешояди. Те считат, че птиците са били отровени, тъй като на мястото, където са се хранили, е намерен труп на теле.

"Имаме няколко птици с GPS предаватели, с които следим къде ходят, с какво се хранят, какво правят. Вчера две от тези птици са кацнали в района на село Бос, малко след това падат в неестествени за тях места - в дълбоки дерета. Едната до село Церево, а другата до село Бос. Това ни навежда на мисълта, че нещо не е наред с тези птици и колега отива на терен да провери там, където са се хранили, какво се случва. На мястото, където са се хранили, са открити умрял скален орел и труп на теле. Това навежда на мисълта, че е отравяне.Телето вероятно е използвана като примамка, сложена е някаква отрова. Птиците, които са се хранили от него, са умрели", каза  Емилиян Стойнов от Фонда за дивата флора и фауна.

Той добави че "това е сериозен екологичен проблем, тъй като лешоядите имат ролята да "почистват" труповете на животни от природата. Но са подложени и на такива заплахи."

Природозащитниците очакват да бъдат намерени още умрели птици, като споменават, че е възможно поне още 10-15 птици да са погълнали от отровата, защото белоглавите лешояди се движат и хранят в групи.

В момента полицията извършва оглед на терен, като в акцията участва и куче на Българското дружество за защита на птиците, обучено да открива отрова.

Екозащитниците напомнят, че в случай на намерени трупове на птици, минувачи или туристи трябва незабавно да се подадат сигнал на 112 или на местната полиция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови