Откриха обновената военна база в Безмер

OFFNews 27 март 2016 в 13:00 8082 8

Снимка mod.bg

Днес празникът е за пилотите, механиците, за всички военнослужещи и цивилни служители от ВВС, защото само добрата инфраструктура и модерната техника могат да дадат сигурност на хората, посветили живота си на българската военна авиация.

С тези думи министърът на отбраната Николай Ненчев откри днес новата модернизирана писта в базата за предно разполагане – Безмер.

На откриването присъства министър-председателят Бойко Борисов, който връчи на командира на авиобазата полковник Валентин Иванов сертификатите за използването на модернизираните обекти. Той отбеляза, че с увеличаването на приходите, правителството ще дава нови възможности за модернизиране и развитие на армията.

Ненчев благодари на съюзниците от НАТО за финансовата подкрепа, с която стана възможна реализацията на проектите за модернизация на авиобаза Безмер.

Проектите за „Удължаване и модернизация на писта за излитане и кацане", „Осигуряване на местостоянка за стратегически и тактически транспортни самолети" и „Осигуряване на карго терминал" в авиобаза Безмер са реализирани по Програмата на НАТО за инвестиции в сигурността (NSIP) в периода 2014 - 2016 г. В тях са вложени близо 62 364 925 лева (без ДДС), от които над 7 387 000 лева по програми на Министерството на отбраната и 54 977 923 лева - от общите фондове на НАТО по Програмата на НАТО за инвестиции в сигурността (NSIP).

Авиобаза Безмер, която е със 65-годишна история, вече разполага с писта, с дължина 3 000 м (преди е била 2 500 м) като в двата й края са направени места за обръщане с дължина 150 м. Широчината на пистата е 60 м., с две странични ивици за безопасност. Изградени са две местостоянки за самолети тип С-5 и С-130, с обща площ 133 150 м2 бетонова настилка, които са свързани с пистата посредством новоизградени пътеки за рулиране. Изградени са още карго терминал, с площ 11 800 м2 бетонова настилка и мостово съоръжение.

Днес в авиобазата се пребазираха първите самолети Су – 25. Водачът на ударната група майор Люцканчев докладва, че навигационната система работи перфектно, а новите светлинни системи дават възможности за успешно приземяване и в лоши метеорологични условия.

С направените подобрения летище Безмер ще бъде на разположение и на гражданската авиация при аварийни полети и при полети в лоши метеорологични условия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови