Откриха изложба на истински човешки тела в столичен мол (видео)

OFFNews Последна промяна на 15 април 2018 в 20:11 13316 1

Снимка БГНЕС

За едни скандална, за други любопитна. Зрителят сам ще прецени, когато види изложбата с истински човешки тела в столичния мол на бул. България.

Знаете ли, че…. когато ходим, използваме 200 различни мускула? Езикът се състои от 16 отделни мускула. Човек може да оцелее до 7 дни без храна, но не повече от 48 часа без вода… Такива любопитни факти могат да се научат от изложбата „Човешкото тяло - Науката в нас”.

„Днес няколко човека ги учуди фактът, че в мозъка си имаме червеи. Това са структури разположени в главния мозък, на които просто наименованието им е такова, просто от латински се превеждат така. Не са истински червеи, имат друга функция, но това им е наименованието”, каза Александър, който заедно с Диана са екскурзоводи тук.

Младите хора показват на посетителите най-интересните неща от изложбата в София. Диана споделя, че на децата главно им е много интересно. Александър е първи курс рехабилитатор и не крие, че на него най-интересна му е кръвоносната система, костите и мускулите. Първият въпрос, който обикновено им задават е:

„Това истински тела ли са”?.

„Всъщност да, всичките ни експонати са истински - и органи, и системи на хора, които са дали съгласието си след тяхната смърт да бъдат използвани техните тела за медицински и научни цели. И от там нататък се пробужда любопитството на хората и те започват да гледат по-друг начин на цялата изложба, всъщност им е много по-интересно, защото осъзнават, че цялото това нещо, което е изложено се намира вътре в нас”, разказа Диана, цитирана от агенция БГНЕС.

"Човешкото тяло – Науката в нас" е една от най-посещаваните и обсъждани изложби в света. В София тя представя над 100 реални експоната на органи и части от човешкото тяло, сред които и 8 цялостно запазени човешки тела. Експозицията е истинска пътуваща енциклопедия, която запознава любопитната публика с начина, по който изглежда и функционира собственото ни тяло. Тя проследява историята на медицината от най-ранните времена, в които хората са започнали да изследват човешкия организъм, като детайлно представя всяка една от системите в нашето тяло. В същото време, изложбата образова посетителите за причините, водещи до част от най-често срещаните и тежки заболявания в човешкия организъм, а също и начините да се предпазим от тях и водим по-здравословен начин на живот.

До момента образователната изложба е посетена от над 40 милиона души по света.

За първи път е в България, досега е обикаляла в градове в целия свят и чак сега пристига у нас, каза Дан-Николае Фироиу. Той посочи, че всички експонати са изложени, за да могат хората да се образоват и да научат повече за човешкото тяло с истински експонати.

Дан обясни, че има четири продукции, които изнасят тази изложба по цял свят. Настоящата изложба е била в Южна Америка.

„Сега за пръв път е в България, след това ще е бъде в Украйна, след това в Италия и ще пътува в други държави в Европа”, каза Дан.

Той обясни, че всяка изложба е различна сама по себе си, има различни елементи, експонати и различен начин на показване.

„Ако имаме една изложба на Салвадор Дали и е показана едната в Токио, а другата в Барселона например ще бъде по различен начин показана и в двата града, въпреки че е на един и същ човек тази изложба”, посочи той, давайки отговор на онези, които се чудят каква е връзката с популярния немски анатом и изобретател Гюнтер фон Хагенс, заради когото милиони хора по света имат възможност да видят на живо чудото на човешкото тяло.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7699

1

Комита

15.04 2018 в 20:49

А докога ще продължи изложбата, за да знам да не стъпвам във въпросния мол?