Откриха Фестивала на занаятите в София

Йоанна Димитрова 29 юни 2017 в 14:37 3842 1

Снимка Йоанна Димитрова

Фестивал на занаятите бе открит днес в столицата по повод Петровден. Събитието се провежда на мястото на Мавзолея, срещу Националната художествена галерия, и ще продължи до 2 юли. Фестивалът има 30 участници от цялата страна, които представят занаяти като керамика, кожарство, ножарство, бижутерия и грънчарство. Посетителите могат да се насладят на красиви, ръчно изработени мебели, бижута, кожени шапки и килими, дори захарни изделия.

Инициативата на Регионалната софийска камара и Националната камара на занаятчиите.

„За пореден път организираме този фестивал. Искаме да го превърнем в традиция и всяка година нашите съграждани да се радват на уменията на занаятчиите. Засега сами финансираме цялото събитие. Всеки от участниците заплаща такса, която включва осигуряване на охрана и озвучаване, както и таксата към общината. Надяваме се в бъдеще да организираме фестивала заедно с Министерството на културата“, обясни председателят на Националната камара на занаятчиите Иван Влаев.

По време на откриването на събитието, представител на заместник-председателя на Министерски съвет Валери Симеонов поздрави всички участници, както и организаторите. В обръщението си, Симеонов заяви, че ще се бори да премахне бюрокрацията и да създаде възможно най-добри условия за работата на Камарата на занаятчиите. Това са мерки са заложени в правителствената програма за периода 2017-2021 година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

1

Denis Rizanov

29.06 2017 в 15:55

Хичическите кенефи за фестивала пак от страната на Народния театър ли ще бъдат сложени? щото много загрозявали БНБ от другата...
:)))
Нещастници. Навън камъните се пукат от жега, те изтъпанили на керамичните павета изложба моля ти се... Ми поне в някой парк да ги бяхте приютили.
Но що пък, едно време мутрата правеше там бирфестове и нощно време опикаваха двореца... ех каква дермокрация кипеше тогава...