Отиде си атрактивният тв водещ проф. Юлиан Вучков

OFFNews 22 септември 2019 в 23:02 11263 1

Проф.Юлиан Вучков

Снимка nova.bg

Почина проф. Юлиан Вучков, тв водещият Мартин Карбовски го съобщи пръв във "Фейсбук".

„Преди малко, на 83-годишна възраст във Военна болница почина професор Юлиан Вучков.
Бог да те прости, професоре, за мен беше разкош да те познавам.
Пиша тази жалейка със ясна цел - след като напоследък нашият екип се грижеше за професора (благодарим ви Алина и Виктор !) днес ние се питаме дали ще има кой да организира изпращането му.
Надяваме се да не останем сами в тая трудна задача. Просто защото не знаем какво да правим“, написа Карбовски.

Биографията на Юлиан Вучков е обяснимо дълга и цветна. Той е роден на 31 януари 1936 г. във Варна. Завършва гимназия в Хасково и театрознание във ВИТИЗ през 1958 г. Защитава докторска дисертация в Института за литература при Българската академия на науките на тема „Българската драматургия (1878 – 1944).

Български есеист, публицист, театрален, литературен и телевизионен теоретик, критик, доктор на науките. Създател, коментатор и водещ на редица телевизионни предавания. Дълго време погрешно наричан и самонаричащ се „професор“. От октомври 2012 г. – почетен професор на Университета по библиотекознание и информационни технологии, а от 2013 г. – и на УНСС. Той е един от най-ярките образи на екрана. 

Работи дълги години в Канал 1 (в предаването „Всяка неделя“), 7 дни ТВ, където създава рубриката „Храна за душата“ – предаване, посветено на проблемите и философията на човешкото съществуване. Първото си предаване „Ум робува, ум царува“ води по Канал 2001 в продължение на 3 години. По-късно води предаването „Размисли и страсти“ по телевизия СКАТ.

До февруари 2009 г. Вучков е водещ на предаването „Времена и нрави“ по телевизия ТВ2. Предаването е на живо, гостуващите музиканти свирят и пеят на живо. Води рубриката „Посланията на Юлиан Вучков“ във „Вестник за жената“. В края на февруари 2009 г., Юлиян Вучков е отстранен от телевизия ТВ2, както и неговото предаване „Времена и нрави“ е свалено от ефир. Впоследствие е преместено в телевизия ББТ, където се излъчва за 4 месеца, а после напуска канала.

Вучков продължава да работи в Нова телевизия в предаването „Здравей България“ като „Морален наблюдател“ веднъж седмично, в което 10 минути той дискутира морала в обществото. От 7 септември 2010 г. стартира предаването „Времена и нрави“ по телевизия „Канал 3“. През март 2012 г. напуска Канал 3 заради получени по-добри предложения от други телевизии. През 2013 г. се подвизава в предаването „Гореща точка“ по ТВ 7. През март 2014 г. предаването му „Времена и нрави“ е преместено в телевизия Евроком.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Елена, която върна наградата