Отиде си Анжел Вагенщайн

OFFNews 29 юни 2023 в 11:16 5013 1

Вагенщайн

Снимка БНР

Анжел Вагенщайн

На 100 години почина българският режисьор, сценарист, писател и общественик Анжел Вагенщайн.

"Имах честта и късмета да познавам и общувам отблизо с Анжел и всяка среща с него бе невероятно изживяване. Блестящ сценарист и писател, Анжел бе преди всичко хуманист и борец за социална справедливост. Еврейската общност в България загуби едно от най-ярките си лица. Искрени съболезнования на Джаки, Раймонд и цялото семейство. Светъл път, Анжел, и до нови срещи! Зихроно ливраха!", написа офталмологът и председател на Организацията на евреите в България "Шалом" проф. д-р Александър Оскар.

Той съобщи, че желанието на Вагенщайн е било да бъде изпратен в тесен семеен кръг. 

"На 30-ия ден, както повелява еврейската традиция, ще организираме събитие в Централната софийска синагога и ще си спомним за Анжел", допълва д-р Оскар.

Анжел Вагенщайн е роден на 17 октомври 1922 г. в Пловдив в семейство на сефарадски евреи. Прекарва детството си във Франция, където родителите му емигрират по политически причини заради левите си убеждения. След амнистия семейството се завръща в България. Вагенщайн става член на РМС на 16 г.

Автор е на 50 сценария за филми – игрални, документални и анимационни. Сред най-известните му сценарии са за филмите "Допълнение към закона за защита на държавата", "Гоя", "Звезди в косите, сълзи в очите", "Борис I" и "След края на света". 

През 90-те години се отдава на писателска дейност и публикува романите "Петокнижие Исаково", "Далеч от Толедо" и "Сбогом, Шанхай", последните два с международни отличия. Книгите му са преведени на много езици.

Поклон пред паметта му!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика