Отговорността да няма агитация за Възраждане около училищата падна върху директорите им

Александра Маркарян 28 септември 2022 в 11:58 3458 1

Снимка на кръстеното

Снимка Елисавета Белобрадова/Фейсбук

Снимка на кръстеното "учебник по родинознание" издание, редактирано от Костадин Костадинов, с приложена листовка, агитираща за кандидат-депутатка от Възраждане, приложена към сигнала на Елисавета Белобрадова до МОН.

Отговорността да не се извършва политическа агитация в районите на училищата падна върху директорите им. Това става ясно от отговор на Министерството на образованието до OFFNews по повод наше запитване. То бе във връзка със сигнал за раздаване край училища на неодобрения от МОН "учебник" по родинознание с редактор лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов и с пъхната предизборна листовка за кандидат-депутатка от партията в 23 МИР в София. Сигнала подаде в МОН кандидат-депутатката от "Демократична България" Елисавета Белобрадова на 25 септември.

В отговор на следващия ден началничката на Регионалното управление на образованието в столицата Ваня Кастрева е изпратила писма до всички директори на училища натериторията на столицата - пишат от МОН. В текста Кастрева напомнила, че съгласно чл. 11, ал. 2 от Закона за предучилищното и училищното образование "в системата на предучилищното и училищното образование не се допуска налагането на идеологически и/или религиозни доктрини и се забранява осъществяването на политическа и партийна дейност".

"Г-жа Кастрева обръща внимание на директорите, че не следва да се позволяват действия с политически характер на територията на поверените им образователни институции", пишат още от пресцентъра на министерството и прилагат линк към текста на писмото.

Дали директорите имат право, а и дали е тяхна работа да обикалят със свои колеги учители край училищата и да "ловят" нарушители на закона е въпрос, чийто отговор не се съдържа в отговора от МОН. Оттам напомнят, че на 31 август служебният министър на образованието проф. Сашо Пенов се срещнал с началниците на РУО и ги предупредил, че училищата не могат да се използват за предизборни изяви и политическите влияния не бива да въздействат върху системата.

Сигналът на Белобрадова за политическа агитация край училищата в полза на Възраждане в навечерието на парламентарните избори не е единствения. Вчера OFFNews публикува още един с подобно съдържание - отново за разпространение на въпросното неодобрено от МОН издание, кръстено "учебник по родинознание", край училища.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

1

Джендо Джедев

28.09 2022 в 12:59

Ако хванат някой да продава дрога в някое училище кой ще го отнесе - дилърът или директорът? Е, същото е и с агитацията.