Оценяват щетите от бедствието във Врачанско

OFFNews 19 юни 2023 в 07:32 1002 1

наводнение

Снимка БГНЕС

Наводнението в Хайредин Врачанско

В област Враца продължават услията за нормализиране на обстановката след бедствието, предизвикано от поройните дъждове. След отводняването на ход е почистването и дезинфекцията. От днес започва подготовката на документите, с които пострадалите могат да кандидатсват за подпомагане, съобщи БНР.

Предстои да бъдат описани щетите по инфраструктурата.

За трийсет часа кризата с пороите скова голяма част от област Враца. От петък следобед до събота привечер в бедствено положение се оказаха близо двайсет населени места, а два пъти повече - под заплаха. За овладяване на обстановката мобилизираха усилята си мнозина - пожарникари, общинари, пострадали и доброволци. Институциите бяха на крак. На заседанието на Областния кризисен щаб във Враца вчера на обед беше и министър-председателят Николай Денков.

Важно е, че непосредствената опасност вече е намалена. Рисковете намаляват. Трябва да се внимава за населените места по поречието, където все още водите могат да се покачват известно време. Но по всичко изглежда, че най-критичният период е преминат, заяви премиерът.

Село Лиляче е най-засегнатото село в община Враца. Частичното бедствено положение в селото беше отменено снощи, но възстановяването продължава.

"Лошото е, че има много хора, чиято покъщнина е унищожена. Пред почти всяка къща има пирамиди от струпани хладилници, печки, перални, дивани, столове и всякаква покъщнина, която е унищожена, която тези дни ще бъде извозена, за да може да не се получават нерегламентирани сметища в селото. Да започне почистването и дезинфекцията, за да няма зарази", каза кметът на Враца Калин Каменов.

Еднократната помощ за храна, вода, медикаменти е 1500 лв. Има и допълнителна помощ до 2500 лв. за техника, посочи кметът.

От днес започва и описване на щетите по инфраструктурата.

Предварителната прогноза показва, че в Лиляче са унищожени 26 улици. По предвателна оценка това е над 6 млн. лв. Правим всичко необходимо с помощен материал да възстановим част от улиците, защото има улици, на които хората не могат да излязат от домовете си, за да отидат на работа и да изведат децата на училище и детска градина, посочи кметът.

Освен в община Враца ще описват щети и в общините Криводол и Мездра, където са другите населени места, засегнати от пороите.

Очаква се до утре да бъде решен напълно и проблемът с водоснабдяването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

585

1

Stoyancho

19.06 2023 в 12:49

кой ще им помогне на тези хора, като управниците все нямат вина, че коритата на реките не се чистят
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки