Отбелязваме Деня на писмеността и просветата 24 май

OFFNews 24 май 2016 в 07:57 5642 5

Отбелязваме Деня на писмеността и просветата 24 май

В цялата страна днес ще бъде отбелязан 24 май - Денят на писмеността и просветата. На този ден българите прославят делото на Светите равноапостоли братята Кирил и Методий и създаването на глаголицата. 

За първи път денят е отбелязан през 1851 година по идея на Найден Геров. Тогава българското училище в Пловдив организира първото тържество, посветено на Св. Св. Кирил и Методий и по-късно празникът започва да се чества в цялата страна.

Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост ще бъде отбелязан с празнични шествия, общоградски тържества и поднасяне на венци и цветя пред паметниците на Светите братя Кирил и Методи в цялата страна. По традиция днес през центъра на столицата ще премине шествие. Началото му е планирано за 10.30 часа. То ще тръгне от Археологическия музей, крайната цел е паметникът на Светите братя Кирил и Методий до Националната библиотека.

Тържествен водосвет, рецтиране на стихотворението "Аз съм българче!" и изпълнение на хОра от Националното музикално училище "Любомир Пипков" са само малка част от официалната церемония. Ще присъства и президента на България Росен Плевнелиев.

Тържества ще има в повечето градове у нас. Хиляди ученици ще пеят "Върви, народе възродени" по улиците и площадите в страната. Във Варна и тази година се организира ветроходният парад на буквите.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29216

4

Лопе де Вега

24.05 2016 в 14:57

Защо "може би", бай Кой? Единственият за всички - и християни и невярващи и партийци и негласуващи. За мен е "Най..."

Поздрав!

18551

3

Нострадамус

24.05 2016 в 11:20

Днес, трябваше и ЕС да отбележи Деня на писмеността и просветата на България, защото БЪЛГАРСКИЯТ ЕЗИК е признат за официален в ЕС, а Гугъл съвсем се издъни като празнува "117 години от рождението на Сюза̀н Рашѐл Флор Лангла̀н - френска тенисистка."

18551

2

Нострадамус

24.05 2016 в 11:16

Честит празник на всички Българи, където и да се намират те!!!