Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Отбелязваме 65 години от създаването на породата Български дунавски кон

OFFNews 10 септември 2016 в 00:32 4970 0

Историята на породата Дунавския кон започва през далечната 1893 година, когато за първи път в България се внасят жребци порода „Нониус” от Унгария и Сърбия. Днес отбелязваме 65 години от селектираното развъждане на българската порода Дунавски кон. Според Георги Йорданов - изпълнителен директор на Националната асоциация по коневъдство, близо 60 години е било необходимо за създаване и изграждане на породата, което е плод на усилията на много специалисти. Това е успех за родното коневъдтво и ни определя важно място сред останалите страни с традиции, коментира Йорданов.

В събота, 10 септември на международен симпозиум в Банкя експерти от Унгария, Румъния, Сърбия, Словакия и България ще обсъждат развитието и съхранението на емблематичната за страната ни породата. По време на Националното изложение „Дунавски кон” специално жури ще оцени и награди най-добрите екземпляри.

Организаторите на двудневното събитие Националната асоциация по коневъдство и Асоциация „Дунавски кон” са предвидили в неделя на 11 септември атрактивни демонстрации на хиподрума в Банкя. Конният спектакъл с ездачи от унгарската пуста ще започне в 11.30 часа , като акцент в него е майсторско управление на впряг от пет коня, дресура на полезни умения с коне, демонстративна езда с елементи от обездката. Специално за децата ще бъде организиран кът с понита за яздене с инструктор, пътуващо читалище с детски рисунки и много други изненади.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews