От Вера Су изтича карбамид и нефтопродукти, но нямало замърсяване

Ангел Марковски 18 октомври 2021 в 12:21 1532 0

Нивата на амониев азот в морето около потъналия кораб Вера Су на Камен Бряг са в пъти над нормите и видимо има изтичане на нефтопродукти, но властите отричат да има замърсяване. 

На този етап не можем да говорим за замърсяване на водите на Черно море, въпреки завишените нива на амониев азот, заяви по БНТ заместник-министърът на околната среда и водите инж. Петър Димитров.

"Експертите направиха доста сериозен мониторинг, дори от пунктове, от които не очакваме разсипване на товара на кораба "Вера Су". 3 пъти в момента е надвишен трендът - резултатите от пробите на амониев азот", допълни инж. Петър Димитров.

Той поясни, че вятърът влияе на резултатите и уточни, че се очаква операцията по спасяването на товара и на кораба да започне.

"Видно е с просто око, че има петно от изтичане на нефтопродукти. Логично е да се направи заключение, че товарът изтича от кораба, но нямаме отговор от "Морска администрация" за техническото състояние на кораба", каза още инж. Петър Димитров.

Резултатите от пробата, взета в събота, от екоминистерството и Басейнова дирекция “Черноморски район”, показаха, че стойността на амониев азот се е повишила 7 пъти.

Операцията по претоварване и спасяване на кораба трябва да бъде възобновена във вторник, когато се очаква времето да се оправи. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови