От Варвара до Резово останаха без банка

OFFNews - Бургас 05 април 2016 в 13:47 6217 2

Снимка община Царево

Ахтопол

От седмица жителите на Ахтопол, Синеморец, Резово и Варвара са без банка. Единствената финансова институция, която обслужва четирите населени места в най-югоизточната точка на България е затворила врати и никой не знае причината.

Банковият клон се е намирал в Ахтопол.

Местните не били информирани предварително за затварянето на банката. Не е имало дори залепена бележка на сградата за причината. Хората се притесняват, че и единственият банкомат в града също ще спре да работи, защото е собственост на същата банка, която е затворила клона си.

Жителите на Ахтопол са организирали бързо подписка, с която настояват населените места в района да не остават без банков клон. Само за два дни в нея са се включили над 500 души.  

Само в Ахтопол през зимния сезон живеят около 800 души. „А пък за летния сезон, увеличаваме се доста повече. И без банкови услуги не знам просто как ще привлечем туристи“, споделя Радослава Кючукова, която е и един от инициаторите за подписката

След затварянето на клона в Ахтопол най-близките банки се намират в общинския център – Царево. По-голямата част от хората около Ахтопол ползват именно финансовата институция, която е затворила клона си. Техните сметките са в нея и сега за най-елементарни услуги трябва да пътуват до Царево. Сметките на кметствата също са там, казва кметът на Ахтопол Станислав Димитров.

Неговите най-големи притеснения са свързани с пенсионерите, които след няколко дни трябва да си получат пенсиите. Вече се организира транспорт, който да извози възрастните хора до Царево, за да могат да си вземат парите без проблем. Той твърди, че също е останал изненадан от затварянето на банковия клон.

Официална информация, някакво становище, от страна на банката, нямаме. Дали действително този офис, в Ахтопол, ще бъде затворен или просто… Абсолютно нищо“, казва Димитров.

В неведение по случая били и от офиса на банката в Царево, добавя кметът. Той също няма информация дали и докога ще работи и последният банкомат в българския Югоизток.

Докато чакат някаква позиция от въпросната финансова институция, от общината водят преговори и с други банки, които биха имало желание да отворят свой клон в Ахтопол.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков