От днес пуснаха отново зелените коридори за ваксиниране

OFFNews Последна промяна на 28 февруари 2021 в 15:28 1399 0

От днес се възстановяват т.нар. „зелени коридори“ за ваксиниране срещу коронавирус.

Председателят на Националния ваксинационен щаб Красимир Гигов изпрати указания до председателите на Българския лекарски съюз и на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България, както и до директорите на регионалните здравни инспекции за усвояване на всички дози от многодозовите флакони на наличните в страната ваксини.

Когато във ваксинационните пунктове няма достатъчно желаещи от приоритетните фази I-IV от Националния план за ваксинация срещу COVID-19, ще се имунизират и хора, които не попадат в целевите групи.

С решение на Министерския съвет се направи изменение на Националния ваксинационен план, като се допусна, по изключение и при налични достатъчно количества ваксини срещу COVID-19, в събота и неделя, както и в следобедните часове на работните дни, да се имунизират и лица, които не попадат в целевите групи на фаза I – V. Заради забавяне на доставките на заявените дози ваксина от компанията „Астра Зенека“ от 25.02.2021 г. до 28.02.2021 г. ваксинацията на лица извън приоритетните групи от фаза I – IV беше временно преустановена.

Днес, 28 февруари, в страната са доставени 52 800 дози от оксфордската ваксина, което позволява възстановяване на ваксинационния процес. Регионалните здравни инспекции вече са получили разпределените им дози.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови