От днес проверяват готови ли са колите за зимата

OFFNews 01 ноември 2021 в 06:00 1453 0

Снимка Pixabay

Започва акция "Зима". От "Пътна полиция" информират, че тя ще продължи от 1-ви до 30 ноември и ще се състои от три етапа: безопасност на превозните средства, екипировка на колоездачите и правилно движение на пешеходците.

Първата ноемврийска седмица всички собственици на автомобили ще могат да проверят безплатно подготвеността на автомобила си за зимата в техническите центрове на Съюза на българските автомобилисти. Това включва проверка и реглаж на фарове, консултации за чистачки, грайфери, течности.

В рамките на две седмици шофьорите трябва да сложат зимни гуми. Грайферът им трябва да е минимум 4 мм. Колите трябва да се движат със зимни гуми от 15 ноември до 1 март. Глобата за износени гуми е 50 лева.

Какво още ще е необходимо?

- в автомобила трябва да има обезопасителен светлоотразителен триъгълник, пожарогасител, светлоотразителна жилетка и аптечка;

- превозното средство трябва да е технически изправно, включително спирачките, отоплителната система и миещото устройство за стъклопочистване;

- устройствата за осветяване и сигнализация да са чисти, видими, регулирани и в изправност;

- течностите в автомобила да са сменени с подходящи за зимата. Особено важно е да се смени водата с антифриз, а лятната течност за чистачки - със зимна;

- вериги за сняг (гумите с шипове са забранени).

От СБА съветват шофьорите да тръгват на път с достатъчно заредено гориво и да са оборудвани с буксирно въже; да не подценяват локвите и аквапланингите; да планират маршрута си и да се информират за ремонти и обходни пътища. Ако попаднат в рискова ситуация, да сигнализират на тел. 112.

През последните три зимни сезона при 4571 тежки пътнотранспортни произшествия са загинали 386 и са ранени 5755 участници в движението по пътищата, по данни от "Пътна полиция".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови