От БТС искат оставката на шефа си заради скандала в хижа ''Христо Смирненски''

OFFNews 25 април 2023 в 13:20 8709 2

Хижа Христо Смирненски

Снимка Facebook/Български Туристически Съюз

Хижа Христо Смирненски

Редовите членове на Българския туристически съюз, членовете на Управителния съвет и Инспектората на БТС се разграничават от едноличните действия на Венцислав Венев - председател на БТС, и назначения от него щатен персонал, във връзка с изгонването на хората, стопанисващи хижа "Христо Смирненски" на 19 април.

Това заявяват в позиция от БТС, след като наследниците на собственика Георги Банев бяха изгонени вечерта на 19 април, по думите им, "от 30 мутри, без възможност дори да вземат дрехите си". 

Пред OFFNews председателят на сдружението БТС Венцислав Венев тогава заяви, че през октомври 2022 г. е подписан договор за ползване на хижата с фирма "МИГ 79Б" ООД със съвместната визия за превръщането ѝ в Национален център за туризъм и спортове на открито. За хижар и управител е определен Георги Банев от Велинград, който обаче малко преди Коледа починал.

От БТС очаквали, че роднините на Георги Банев ще наследят неговите права, но очакванията не се оправдали, тъй като те не желаели да се възползват от дяловото му участие в „МИГ 79Б" - поради това, че дяловете са обвързани със сериозни задължения към съдебен изпълнител, пише в позицията на БТС.

"На 18 април ги поканихме в централата на БТС, но те категорично отказаха да влязат в договорни отношения с БТС", твърди Венев.

Наследниците на Банев обяснили, че няма да разговарят с БТС, а с Туристическо дружество „Юндола 1919“, с което те имат подписан договор. "Ние не знаем какъв е този договор, но ТД „ Юндола 1919“ няма договорни отношения с БТС към момента", каза Венев и побърза да уточни, че дружеството е част от БТС и е пълноправен член.

Сега туристически деятели и членовете на УС на БТС посочват в позиция, че действията на Венев не са съгласувани и не са одобрени от ръководството на БТС. Те ги определят като дълбоко неприемливи и уронващи престижа на БТС.

Под декларацията, с която членовете на УС на БТС се разграничават от председателя са се подписали Пламен Петров, Ангел Рунташки, Румен Драганов, Георги Георгиев, Иван Ганчев, Марияна Венкова, Димитър Балтаджиев, Евгени Коев, Атанас Сивков, Красимир Статков, Карел Маринович, Георги Гацин, Зорница Радонова и Снежана Сутулова.

Те оттеглят подкрепата и доверието си от председателя на УС на БТС Венцислав Венев и настояват за неговата незабавна оставка, както и на всички лица от щатния апарат, отговорни и участвали в случилото се в хижа „Христо Смирненски“.

По думите им това искат и стотиците членове на БТС от цялата страна, които "непрекъснато звънят с възмущение и настояват за тяхното отстраняване". 

"С поведението си Венцислав Венев за пореден път демонстрира, че не е в състояние да изпълнява функциите на председател на Българския туристически съюз, за което му е гласувано доверие, и да го представлява пред държавните и обществените институции", пишат 14-те членове на УС на БТС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

2

стикс

25.04 2023 в 14:02

Не се е чуло хижарите да правят стачка,да искат по-високи заплати,по-добри условия за труд,отпуски,болнични и т.н.

1000

1

стикс

25.04 2023 в 13:58

Там пък,с тези хижи,кой знае какъв "батак"е.Държавни ли са,частни ли,и свети Петър не знае.БТС е някаква друга държава в държавата.Какво се случва там,само те си знаят.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки