От 22 януари догодина започва електронно преброяване на населението

От 1 до 15 февруари преброители ще обхождат домовете

OFFNews Последна промяна на 21 септември 2020 в 10:40 2701 0

В 00:00 часа на 22 януари 2021 г. започва електронно преброяване на населението на България. А от 1 до 15 февруари преброители ще обхождат домовете ни.

Един човек може да преброи и членовете на семейството си електронно, но не бива да се използва един и същи имейл адрес при регистрацията. Няма да има дублиране между електронното и ръчното преброяване - ако хората са минали през електронно преброяване, служителите само ще вземат уникалните кодове.

Това обяви зам.-председателят на НСИ Диана Янчева пред БНТ. 

В момента текат подготвителни работи. За целта на преброяването ще са необходими 23 000 преброители и 6000 контрольори, които вече започват да се набират. Те трябва да са комуникативни, да имат средно образование, да не са осъждани. Хубаво е да не бъдат от такива служби, които се свързват с проверки, да не са от полицията, от данъчните служби, защото хората имат нагласи към тези служби, обясни Янчева.

"Нас не ни интересува дали жилището, в което живеете е законно или незаконно, има или няма Акт 16. За нас е важно да установим към определения момент дали живеят хора, колко хора с каква възрастова структура, защото преброяването е в основата на много управленски решения", каза още зам.-председателят на НСИ.

Янчева увери, че заплащането на преброителите ще бъде доста по-високо от предния път.

Според закона преброяването е задължително и трябва да се отговори на всички въпроси, като в отговорите съществуват опциите: "Не желая да отговоря" или "Не мога да отговоря".

Числата от демографската статистика показват, че българите се стопяват с около 50 000-60 000 души на година, допълни Диана Янчева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови