От 17 юни можем да сменим личната си карта с чип и пръстови отпечатъци (снимки)

Засега тя няма да служи за електронно ID

OFFNews 12 юни 2024 в 16:48 5219 1

Новите лични карти

Снимка МВР

Новите лични карти с чип

От 17 юни се въвежда нов образец на българска лична карта, като в новия документ ще има вграден чип, както и биометрични данни - два пръстови отпечатъка и снимка.

С промяната се цели повишаване на сигурността на документа.

С новата лична карта българите, които пътуват в страните от ЕС, ще преминават през електронните пунктове на ГКПП. Улеснява се и се ускорява контролът на граничните власти от останалите държави. На по-късен етап, с вписването на удостоверение за електронна идентичност, гражданите ще могат да се идентифицират и във виртуална среда при ползване на електронни услуги и информационни системи.

Какво трябва да знаете

Смяната на личния документ не е задължителна. Личните карти, които са издадени до 16.06.2024 г. включително, са със срок на валидност до 2 август 2031 г., освен ако срокът им на валидност не е изтекъл преди това.

Запазва се срокът на услугата – обикновена до 30 дни, бърза до 3 дни и експресна – в рамките на 8 работни часа, като заявленията за издаване на новия документ могат да се подават във всички звена „Български лични документи" в страната.

Възползвалите се от експресната услуга ще получават документа си само в София лично или от упълномощено лице.

Снимки: МВР 

Остава опцията за издаването на безплатна лична карта за лицата от 14 до 16-годишна възраст, с валидност от 4 години.

Отпада издаването на безсрочна лична карта на лица, навършили 58 години. На лица от 18 до 70 години ще се издава лична карта със срок на валидност от 10 години. Лицата, навършили 70 години, могат да изберат срок на валидност 10 или 30 години, като документът отново е безплатен.

Приета е и таксата за издаване на новите документи за лица от 18 до 70 години.

До края на годината тя остава непроменена за всички видове услуги – обикновена, бърза и експресна. От началото на 2025 г. се въвежда цена от 30 лева за обикновена услуга.

До края на 2024 г. се запазва и тарифата за издаването на личен документ за лица с трайна намалена работоспособност или вид и степен на увреждане 50 и над 50 процента, като от началото на следващата година за обикновена услуга се въвежда цена от 3 лева, за бърза – 6 лева и за експресна – 15 лева.

Лична карта със срок на валидност от една година се издава на хора, от които е невъзможно снемане на пръстови отпечатъци, поради временна физическа невъзможност. Таксата за документа е 3 лева при обикновената услуга, 6 лева – при бързата и 15 - при експресната.

Запазва се възможността за обикновена и бърза услуга при издаването на карта за пребиваване на член семейство на гражданин от ЕС. Таксата за това остава непроменена до края на годината, а от началото на следващата – гражданите ще заплащат 30 лева за обикновена и 60 лева за бърза услуга.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  528

  1

  user4eto

  12.06 2024 в 17:10

  Е защо ни е тая карта, нали ще ставаме евразийска губерния. Единствената ни възможност за пътуване ще е, когато капутлер ни прати за пушечно месо в негова чест и слава.
   
  X

  Ивелин Михайлов: Запознах се с Николай Марков 3 месеца преди изборите