От 10 до 36 градуса през юни

OFFNews 01 юни 2024 в 05:35 1106 0

Времето

Снимка БГНЕС/архив

Лятото настъпва с жеги и бури

Слънчево ще е времето днес. След обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на отделни места главно в северозападната половина на страната ще има краткотрайни валежи с гръмотевици.

Ще духа слаб до умерен вятър от югозапад и с него затоплянето ще продължи.

Максималните температури ще са предимно между 28° и 33°, София - 28 градуса, според прогнозата на НИМХ. 

Най-ниските температури през юни у нас ще бъдат между 10 и 15 градуса, а най-високите - между 31 и 36 градуса, съобщи главен асистент д-р Красимир Стоев, синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), по БТА. 

Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, която в равнините е между 50 и 70 литра на квадратен метър, по Черноморието и долината на река Струма - между 30 и 50 литра на квадратен метър, а в планинските райони - от 70 до 130 литра на квадратен метър

През първото десетдневие на юни ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури, но температурите ще са високи - до 34-35 градуса. 

През повечето дни от първото десетдневие на месеца въздушната маса над страната ще е неустойчива, ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури. През първите дни от юни въздушният пренос ще е от югозапад и температурите ще бъдат по-високи от обичайните, на места максималните ще достигат до 34-35 градуса. В средата на десетдневието от северозапад ще проникне хладен въздух, температурите ще се понижат и доближат до обичайните за периода.

В началото на второто десетдневие се очаква временно повишение на температурите. През първите дни от периода и в края на десетдневието ще е неустойчиво, на места в страната ще има валежи и гръмотевични бури. В средата на десетдневието ще е по-спокойно, с повече слънчеви часове.

През третото десетдневие ще има по-продължителни периоди със слънчево време и с по-високи температури. Вероятност за краткотрайни валежи и гръмотевични бури има в началото и края на десетдневието.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови