От 1 юли пенсиите може да се увеличат, но пенсионерите да получават по-малко

Възможно е помощта към пенсиите да се дава само на нуждаещи се

OFFNews 14 януари 2022 в 10:11 7744 1

Георги Гьоков

След 1 юли 2022 г. може да имаме ситуация, в която пенсионерите да получават по-високи индексирани пенсии, но крайната сума да е по-ниска от досегашната. Това е възможно, ако отпадне т.нар. Ковид добавка, стана ясно от интервю на социалния министър Георги Гьоков за БНТ тази сутрин.

По план Ковид добавката към пенсиите ще е до края на юни, докогато са разчетени парите. Ако няма решение за пенсионната система до 1 юли, от тази дата ще има намаляване на плащанията на пенсионерите. Пенсиите обаче ще се увеличат с 6,1%, поясни министърът.

Ако с новия бюджет не се предложи някакво решение или Коалиционния съвет не вземе решение, тогава ще трябва да се осъвременят пенсиите по швейцарското правило, каза Гьоков. По предварителни сметки на НОИ това увеличение ще бъде с 6,1% - на база 50% от нарастването на осигурителния доход и 50% тежест на инфлацията. Ако отпаднат добавките от 1 юли, това няма да покрие тези 60 лв. върху пенсиите на хората. Пенсионерите ще се окажат с по-високи пенсии, но с по-ниски плащания.

Гьоков обаче смята, че дотогава ще бъде намерено решение. По думите му помощта към пенсиите няма да се дава безусловно, ще бъде преценено кой има нужда от нея и кой не.

Гьоков съобщи, че до юли ковид добавката ще продължи да се получава заедно с пенсиите. Ще разграничат обаче получаването на пенсията с ковид добавката. Когато човек си получава пенсията в пощата, например, да види колко е пенсията и колко е ковид добавката. Обсъжда се също ковид добавката да бъде изкарана от пенсионната система.

Според социалният министър няма грешка в преизчисляването на пенсиите, а неразбиране на методиката, защото, по думите му, няма как да има грешка в една организация като НОИ.

Реалното увеличение на средната пенсия от началото е 9,3 -9,4%. Никога не се е стигало до такова осъвременяване, каза социалният министър.

Гьоков смята, че ковид добавките са оставили нереалистични свръхочаквания у хората, включително с политическо говорене.

"Отново твърдя, че няма да има пенсионер, който да получава по-ниско плащане. Няма пенсионер в България, който да е получил по-ниска пенсия през януари, отколкото през декември. По-ниският размер е при тези, които не са свързани с трудова дейност", каза той.

Попитан за това как се живее с минимална пенсия от 370 лв., Гьоков каза, че въпросът е политически.

"Няма как да има справедливост, като малко над половината от пенсионерите, милион и нещо, взимат минимална пенсия, без да се зачита техният принос. Хората не могат да живеят с доходи по-ниски от прага на бедност. В България хората бъркат доходите с размера на пенсията. Едно е пенсионер с ниска пенсия и има други доходи, но не е същото с човек, който получава 370 лв. без други доходи", каза той.

Социалният министър допълни още, че се води дебат по размера на минималната работна заплата и надеждите са, че тя ще се увеличи над 700 лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови