От 04.09. маршрутът на кормуването за книжка - на случаен принцип и излъчван онлайн

Александра Маркарян 27 август 2023 в 12:45 3347 3

Богдан Милчев

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Богдан Милчев

От 4 септември се очаква при провеждането на практическия изпит на кандидатите за шофьорска книжка маршрутът да се определя електронно и на случаен принцип, непосредствено преди неговото начало, информира БНР. Идеята е да се премахне субективния фактор.

За да стане изпитът прозрачен, от Института за пътна безопасност препоръчват, той да се предава онлайн, в реално време - на страницата на Автомобилна администрация.

Оттам коментират, че използването на техническо средство при определянето на маршрута ще направи изпита по-прозрачен и ще се избегне субективния фактор. "Не би трябвало да притеснява нито курсиста, нито неговия инструктор, който го учи, защото ако той е подготвен, би трябвало да вземе изпита, където и да кара", коментира Богдан Милчев.

Според него изпитът за шофьорска книжка е лек, и в него не присъстват всички елементи, на които би следвало също да се обръща внимание. Освен че липсва управление на автомобил на автомагистрала, липсват и обучение да се управлява колата при по-сложни ситуации, като хлъзгав или мокър път.

Когато изпитът стане труден, прозрачен, честен, тогава младите водачи ще бъдат по-подготвени - разсъждава Милчев.

"Искаме да излизат по-добре подготвени водачи. Държавата може да подобри обучението. Това е пътят", посочи той.

Излъчването онлайн ще осигури т. нар. обществен контрол. Тогава вече корупцията ще приключи – от само себе си, заключи Милчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

3

У

28.08 2023 в 03:54

По евтино е да бъдат изгонени корумпираните изпитващи

8769

2

flatko

27.08 2023 в 15:18

За случайния маршрут одобрявам - така ще стане по-трудна корупцията. Трябва да има и ясно разписан учебен план за часовете по кормуване, защото голяма част от авто-школите отбиват номера и изобщо не им пука дали си научил нещо. Не е зле и да има текущи оценки за определени умения - престрояване, паркиране и т.н., за да се работи по онези, които курсистът не владее добре.
За каране на автомагистрала изискването е добро, но практически неизпълнимо в 12 областни града ...

22548

1

dolivo

27.08 2023 в 13:29

до там ли докарахме?

нула доверие в сертифициращия орган?

това с онлайн е грубо нарушение на личното пространство и правото на тайна

Това да не е Биг Брадър?!

Преди да правим такива експерименти, дайте да видим примерно в Холандия как правят, и защо статистиката е усреднено от 2.5 опита се взима книжка, смятай всеки 2 пъти късан.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки