Остаряването не води до помъдряване

OFFNews 10 януари 2024 в 09:00 985 0

Възрастен господин

Снимка Банка за снимки

Възрастен господин

В свят на открит ейджизъм, в който всички се борят с остаряването, боядисват косите си, подлагат се на всевъзможни процедури и интервенции, за да скрият истинските си години и пенсионната възраст расте... остана една илюзия - че то ни прави по-мъдри. Оказа се обаче, че остаряването не води до помъдряване, показа научно изследване, цитирано от "Дейли мейл". Д-р Юдит Глук от университета в Клагенфурт, Австрия, е провела изследване, правещо връзка между възрастта и умствения капацитет.

Статистически не може да се докаже връзката между остаряването и помъдряването, гласят резултатите от изследването, независимо от налагането на тази идея в популярната култура.

Натрупването на години няма да ви направи непременно по-умни, казва д-р Глук. Жизненият опит не е достатъчен. "Няма универсална траектория на интелектуалното развитие, с други думи - хората по света не стават по-мъдри с хода на годините", добави тя.

Жизненият опит може да бъде единствено основа. Но изследването показва, че много възрастни хора не са особено мъдри.

Характеристиките на мъдростта включват способността за емпатия, контрол над емоциите и откритост. Мъдростта е израз на способността да се справяме с предизвикателства като самотата, особено в напреднала възраст, каза д-р Глук. Тя обаче може и да намалее с възрастта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!