Осмомартенско: ''Ниският размер на пенсията на жените се компенсира с по-дългия период, в който я получават''

OFFNews 08 март 2023 в 14:19 2565 4

Бисер Петков

Снимка БГНЕС-архив

Бисер Петков

Навръх 8 март бившият социален министър Бисер Петков обясни, че ниският размер на пенсията при жените се компенсира с това, че я получават по-дълго. 

"По-ниската средна пенсия на жените се компенсира от по-дългия период на нейното получаване, тъй като те са с по-висока продължителност на живота и се пенсионират на по-ниска възраст", каза Петков пред бТВ.

Той и неговата колежка - също бивш социален министър, Христина Христова коментираха разликата в средната пенсия на жените и мъжете. 

Според Националния осигурителен институт средната пенсия на жените е с 220 лева по-малка от тази на мъжете. Освен това над 230 000 жени получават минимална пенсия. А мъжете с тези доходи са около 150 000. 

"Тази разлика се дължи на няколко фактора. Първият е, че има разлика във възнагражденията на мъжете и на жените, които се отразяват и върху пенсиите. Другата причина е, че дамите се пенсионират на по-ниска възраст и техният осигурителен стаж е по-кратък. Третата причина е, че при тях има повече периоди, в които те не се осигуряват или им се зачита осигурителен стаж, но без вноски", обясни Бисер Петков.

Христина Христова обясни, че с "отпуските по майчинство" държавата наказва жените. "Това намалява техните пенсии, защото няма осигурителен принос", каза тя. 

Бисер Петков беше социален министър в третото правителство на Бойко Борисов. В края на ноември 2019 г. лидерът на ГЕРБ поиска и прие оставката на Петков. Според Борисов темповете, с които Министерството на труда и социалната политика е работило тогава, не са отговаряли на обществено-политическите очаквания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

4

dolivo

08.03 2023 в 19:35

простотия

пенсията трябва да е пропорционална на какво си вложил и стажа

продължителността на живота е дискриминация

Ниските хора живеят по-дълго от високите, също доказан факт, трябва ли да им се пипнат пенсиите по ръст?

***********

Но пък, от друга страна, не съм специалист по застрахователна математика (actuary), може и да греша, в който случай се извинявам на ********

-685

3

Козин Човков

08.03 2023 в 16:06

Какъв ****** трябва да е този резиденто-гълъбарников изклесък, за да направи такова "важно" откритие?

1047

2

Ivetcheto

08.03 2023 в 15:34

Въпреки, че жените в България по статистика живеят по- дълго от мъжете с около 7 години повече, това не осигурява по - добър начин на живот с по- голями доходи, а точно обратно.
А, доколкото ще получават по - дълго пенсии с покачване на БВП и нивата на инфлация са обречени на глад и студ.
За жалост в България никои не обгрижва самотните хора.

-1650

1

ob1

08.03 2023 в 14:39

Т.е. гадно им е, но за сметка на това ще се мъчат по-дълго?
*****!

 
X

Да помогнем на украинските деца!