Осмомартенско: ''Ниският размер на пенсията на жените се компенсира с по-дългия период, в който я получават''

OFFNews 08 март 2023 в 14:19 2597 4

Бисер Петков

Снимка БГНЕС-архив

Бисер Петков

Навръх 8 март бившият социален министър Бисер Петков обясни, че ниският размер на пенсията при жените се компенсира с това, че я получават по-дълго. 

"По-ниската средна пенсия на жените се компенсира от по-дългия период на нейното получаване, тъй като те са с по-висока продължителност на живота и се пенсионират на по-ниска възраст", каза Петков пред бТВ.

Той и неговата колежка - също бивш социален министър, Христина Христова коментираха разликата в средната пенсия на жените и мъжете. 

Според Националния осигурителен институт средната пенсия на жените е с 220 лева по-малка от тази на мъжете. Освен това над 230 000 жени получават минимална пенсия. А мъжете с тези доходи са около 150 000. 

"Тази разлика се дължи на няколко фактора. Първият е, че има разлика във възнагражденията на мъжете и на жените, които се отразяват и върху пенсиите. Другата причина е, че дамите се пенсионират на по-ниска възраст и техният осигурителен стаж е по-кратък. Третата причина е, че при тях има повече периоди, в които те не се осигуряват или им се зачита осигурителен стаж, но без вноски", обясни Бисер Петков.

Христина Христова обясни, че с "отпуските по майчинство" държавата наказва жените. "Това намалява техните пенсии, защото няма осигурителен принос", каза тя. 

Бисер Петков беше социален министър в третото правителство на Бойко Борисов. В края на ноември 2019 г. лидерът на ГЕРБ поиска и прие оставката на Петков. Според Борисов темповете, с които Министерството на труда и социалната политика е работило тогава, не са отговаряли на обществено-политическите очаквания.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  22553

  4

  dolivo

  08.03 2023 в 19:35

  простотия

  пенсията трябва да е пропорционална на какво си вложил и стажа

  продължителността на живота е дискриминация

  Ниските хора живеят по-дълго от високите, също доказан факт, трябва ли да им се пипнат пенсиите по ръст?

  ***********

  Но пък, от друга страна, не съм специалист по застрахователна математика (actuary), може и да греша, в който случай се извинявам на ********

  -985

  3

  Козин Човков

  08.03 2023 в 16:06

  Какъв ****** трябва да е този резиденто-гълъбарников изклесък, за да направи такова "важно" откритие?

  1047

  2

  Ivetcheto

  08.03 2023 в 15:34

  Въпреки, че жените в България по статистика живеят по- дълго от мъжете с около 7 години повече, това не осигурява по - добър начин на живот с по- голями доходи, а точно обратно.
  А, доколкото ще получават по - дълго пенсии с покачване на БВП и нивата на инфлация са обречени на глад и студ.
  За жалост в България никои не обгрижва самотните хора.

  -1845

  1

  ob1

  08.03 2023 в 14:39

  Т.е. гадно им е, но за сметка на това ще се мъчат по-дълго?
  *****!

   
  X

  Сърбия - приятел или враг