Оскверниха българската костница в Ниш

OFFNews 20 септември 2018 в 19:53 9452 5

Военният паметник-костница „Ледена стена” край Ниш е бил осквернен. В мемориала почиват костите на 2015 български войници, загинали за освобождението на Югославия в завършващата фаза на Втората световна война.

Българският посланик в Белград Радко Влайков е изразил остър протест в Министерството на външните работи на Република Сърбия, съобщиха от МВнР.

Българският дипломат е връчил нота, в която се настоява за незабавното заличаване на пораженията върху паметника, за незабавното разкриване на извършителите на поругаването, които да понесат отговорност в съответствие със законите на Република Сърбия.

От българското външно министерство настояват официалните сръбски власти да се разграничат категорично от подобни вандалски актове.

Посланик Влайков е изразил убеденост, че подобно посегателство върху военния паметник е в пълно противоречие с климата на двустранните отношения и личната ангажираност за тяхното развитие на президента на Република Сърбия Александър Вучич.

Особено притеснение е изразил българският дипломат от факта, че оскверняването на паметника възражда говора на омразата и всява страх в навечерието на изборите за национални съвети на националните малцинства в Република Сърбия на 4 ноември 2018 г. В изборите участва и Национален съвет на Българското национално малцинство.

Този случай е поредното доказателство, че на местно ниво периодично изскачат рецидивите на миналото. До някои райони в Сърбия все още не е достигнала информацията, че на най-високите нива на двете държави и правителства се работи за историческо помирение, е заявил посланик Райков.

От сръбското външно министерство са изразили съжаление от оскверняването на военния паметник-костница. Подчертано е, че вандалският акт е неприемлив и в дисонанс с отличните отношения между двете страни. По време на срещата е поет ясен ангажимент от сръбска страна за незабавно внимателно проучване и реакция по случая.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови