Осигурени са ваксини срещу дифтерит за наводнените карловски села

Електрозахранването е възстановено, без вода остава с. Богдан

OFFNews 13 септември 2022 в 10:01 1286 0

ваксини

Снимка Архив

Започва ваксинирането на хората от наводнените карловски села.

Кризисният щаб на община Карлово осигури 200 ваксини против дифтерит, тетанус и коклюш за хората от пострадалите от наводнението села Каравелово, Богдан и Слатина и от днес започва ваксинирането с "Тетатокс" в здравните пунктове в трите населени места. Трудно подвижните ще бъдат ваксинирани по домовете, ако е направена заявка в кметството.

Ваксината е безвредна и е ефективна 6 месеца след поставянето й. Лекари съветват хората да се имунизират, тъй като тинята, замърсяванията и умрелите животни могат да отключат зарази, съобщи БНР.

Работата по разчистването продължават. Техника почиства речните корита, улиците и частните дворове в трите села.

Електрозахранването е възстановено. До края на седмицата всяко от населените места ще бъде посетено от електротехници, които да опишат състоянието на инсталацията за улично осветление, за да бъде то възстановено.

Засега водоснабдяването е частично, като с. Богдан е все още без вода. Работи се по изграждане на временни водопроводни връзки, тъй като старата мрежа е почти изцяло разрушена.

Водата в цялата община Карлово продължава да е негодна за пиене и готвене. Препоръчва се употребата й само за битови нужди. При отпадане на забраната от РЗИ Кризисният щаб ще уведоми хората.

Десети ден продължава и дезинфекцията на засегнатите от наводнението населени места. Екипи на община Карлово пръскат улиците и частните домове, на населението се раздават и разтворими таблетки от препарата за битова дезинфекция "Табидез 56".

Продължава и загробването на умрелите при наводнението животни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови