''Осигурена е охрана на машините за гласуване, изборите ще са специфични и сложни''

OFFNews Последна промяна на 20 февруари 2021 в 11:23 1012 0

Постигнахме договорености с Централната избирателна комисия и се осигурява охрана на склада, в който се съхраняват машините за вота. От вчера коли на жандармерията осигуряват защитата, за да няма никаква манипулация. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова в предаването на БНТ „Деня започва с Георги Любенов“.

Според нея се работело усилено, за да бъде осигурен безпристрастен и честен вот.

Тези избори са специфични и сложни, защото сме в условията на епидемична обстановка, организацията вече е започнала, но има детайли, които трябва да бъдат изяснени, каза министърът.

Тя уточни, че вече са проведени много срещи с компетентните институции, които имат ангажимент, а разговорите ще продължат и занапред.

С предложението на премиера и неговото гласуване от Министерския съвет цялата организационно- техническа работа е възложена на мен, а министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов трябва да издаде здравния протокол, който да е съгласуван с главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Имам ангажимент от името на правителството да обезпечим законността на този избор, подчерта министър Николова.

Относно развитието на туризма министърът съобщи, че вече има резервации за Великденските празници, които са преходен период преди началото на лятото. Тя каза и, че се разработват и указания за работа на летните курорти по примера на правилата, които се създадоха за зимния сезон. Следим и заявките за реализация на полети на летищата в Бургас и Варна, които са входната врата на летния ни туризъм, коментира вицепремиерът.

Думата за 2021 е рестарт и вярвам, че с масовата ваксинация и спазването на мерките това ще случи и то възможно по-скоро, добави Николова.

Според нея е от изключително значение хората заети в туризма да бъдат ваксинирани приоритетно преди началото на летния сезон. По думите ѝ "възможният старт на лятото е след 24 май".

Разчитаме наистина ресторантите да започнат да работят на 1 март, каза министърът. По думите й там могат да се спазват правилата, които здравните власти са утвърдили.

Категорична съм, че те трябва стриктно да се следват, за да се гарантира безопасността на посетителите, заяви тя.

С възможностите за отваряне на ресторантите и със стартирането на летния сезон след 24 май, се надявам бавно и плавно, да започне възстановяването на отрасъла, посочи вицепремиера. 

Относно зимния сезон министър Николова съобщи, че има интерес и заявки особено през уикендите. Тя уточни още, че има резервации от македонски, сръбски и израелски туристи. Възможностите в нашите курорти са добри. По думите й към момента резултатите показват, че имаме сезон и то с добри резултати.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови