Още седмица топло време, астрономическата есен идва с дъжд и хлад

OFFNews 18 септември 2018 в 09:00 15529 0

До събота (22.09.) времето ще остане слънчево и топло, със средни максимални температури между 25 и 27 градуса. Минималните ще са между 10 и 13°, показва прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология.

Ще духа слаб, в източните райони - до умерен североизточен вятър.

В събота над по-голямата част от страната ще преобладава слънчево и топло време. Вятърът ще се ориентира от югозапад, температурите слабо ще се повишат и максималните ще бъдат между 25° и 30°.

След пладне над Западна България вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и с него ще започне да нахлува студен въздух. Облачността ще се увеличи и до вечерта в западните райони ще превали и прегърми. В източната половина от страната ще духа до умерен югозападен вятър и там температурите ще се задържат високи до 28-30°.

В неделя, 23.09., в 4:54 ч. е есенното равноденствие и започва астрономическата есен. Времето ще се определя от преминаващ през страната ни студен атмосферен фронт. С умерен и временно силен вятър от северозапад, в Източна България от североизток, ще продължи да нахлува студен въздух. И в Югоизточна България температурите ще се понижат. Облачността ще е значителна и на много места ще има валежи и гръмотевична дейност.

В началото на последната седмица от септември  (24-30.09.) ще е облачно, на много места с валежи. Има условия за значителни количества. Времето ще е ветровито, с умерен и временно силен вятър от север-североизток. Над по-голямата част от страната облачността ще е значителна и ще има валежи. Понижението на температурите ще продължи и ще се установи хладно време с преобладаващи минимални между 8° и 13°, максимални – между 17° и 22°.

Към 25.09. - 27.09. се очаква временно подобрение. Валежите ще спрат, облачността ще се разкъса. Минималните температури ще се понижат, а максималните – слабо ще се повишат.

Към 27.09. при изясняване и стихване на вятъра по високите полета се очакват и първите слани. През последните дни от септември отново ще се създадат условия за превалявания. Температурите ще бъдат близки до обичайните.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови