Още се търси място за паметника на Дядо Добри в София

OFFNews 20 юли 2020 в 14:44 4073 0

"Сдружение Азбукари" продължава да търси място в София за "Монумент Дядо Добри – първият Паметник на Доброто в България", съобщиха от организацията.

В средата на 2018 г. започна инициативата за изграждане на първия паметник на Доброто, чийто символ е Добре Добрев – Дядо Добри.

За изработването му от камък ще се включи Професионалната гимназия по каменообработване в с. Кунино, община Роман, област Враца. 

Паметникът ще бъде направен от учениците в гимназията под ръководството на професионален скулптор-каменоделец. 

Според инициаторите по този начин ще бъде популяризирана и самата гимназия по каменообработване, която е единствена на Балканите. 

В училището в Кунино е изработен проектният макет от глина, облечен в гипс.

Основната причина за забавяне изработване на монумента на този етап е протакането на процедурата за одобрение на мястото, където да бъде поставен.

Първоначалното желание на инициаторите бе монументът да бъде на площада около Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". След разговори със Столичната община става ясно, че предстои конкурс за проект за преустройство на площада. Това означава, че трябва да се чака поне 3-4 години, за да бъдат одобрен от институциите изборът на място и проектът за паметника.

След това "Сдружение Азбукари" и Инициативният комитет решиха да поискат разрешение от Светия Синод на БПЦ, да поставят паметника в "сервитутното" пространство около катедралата, до 3 метра от фасадата й, което няма да бъде засегнато от проекта за преустройство на целия площад. От сдружението подадоха и официално писмо, провеждат се разговори с висши представители на администрацията на Светия Синод. "Сдружение Азбукари" имат информация, че искането е разгледано на заседанието на Светия Синод на 10 септември 2019 г., но предложението не е одобрено. Все още няма официален отговор от администрацията на Светия Синод на БПЦ.

В края на миналата година инициаторите за паметника се насочват към храма "Свети Седмочисленици", където Дядо Добри можеше да бъде срещнат често приживе. През януари 2020 г. е проведена среща с висши духовници от ръководството на Софийска света митрополия, чието разрешение е необходимо за поставяне на паметника в пространството около храма.

След среща в Софийската света митрополия паметникът да бъде сможен в двора на храма сдружението получава положителен отговор. На 18 юни 2020 г. сдружението внася официално писмо до Софийската света митрополия, но в отговор близо месец по-късно получават препоръка, с която паметникът да отиде в двора на църковния храм в родното село Дядо Добри Байлово.

От сдружението смятат, че мястото на паметника на Светеца от Байлово е само и единствено на представително място в идеалния или широкия център на столицата на София – градът, пред чиито православни храмове Дядо Добри събираше милостиня и даряваше всичко до стотинка на Българската православна църква.

Изработването на монумента от камък ще започне след одобряване на мястото, където ще бъде издигнат или поне на идейния му проект. До момента от дарения са събрани около 22 500 лв., като продължават да постъпват нови средства. Инициаторите са спокойни, че проектът ще бъде обезпечен финансово, като средствата, които биха останали след завършването му, ще бъдат насочени за подпомагане на Професионалната гимназия по каменообработване в с. Кунино.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!