Още мерки за подпомагане на бизнеса в София предлагат съветници от ГЕРБ

OFFNews 02 юни 2021 в 12:30 755 0

Удължаване на мерките в подкрепа на бизнеса в София, който пострада от ковид кризата, предлагат общинските съветници от ГЕРБ-СДС. 

Четвърти пакет икономически мерки, предвиждащ редица облекчения за наематели и ползватели на общински имоти, бе обсъден на среща с представители на бизнеса, в която участваха съветниците от ГЕРБ-СДС Георги Георгиев, Николай Стойнев, Ботьо Ботев, Прошко Прошков и Карлос Контрера от ВМРО.

Мерките за подпомагане на бизнеса в столицата, които ще бъдат в сила до 1-и октомври, са: 

Пълно освобождаване от задължението за заплащане на наем или обезщетение за ползване за наематели или ползватели по договори, сключени с кмета на СО/районни кметове/общински фирми, при условие, че са преустановили изцяло дейността си.

Намаляване на дължимите обезщетения или наемни вноски за наематели или ползватели, които имат спад в оборота, като отстъпката е диференцирана: при спад в оборота над 50% в сравнение със същия период на 2019 г., отстъпката е 50%, а при спад в оборота между 20% и 50% в сравнение със същия период на 2019 г., отстъпката е 20%.

За занаятчии фиксираната е 50%, а за земеделските производители – 20%. 

Пълно освобождаване от задължението за заплащане на наем е предвидено за наемателите на обекти и имоти, намиращи се на територията на кооперативни пазари и цветни борси, в случай че са преустановили дейността си. 

Учредените преди 1 юни 2019 г. се ползват с фиксирана отстъпка от 20%.

Сред мерките е предвидена и 50% фиксирана отстъпка от таксата „тротоарно право“ за разполагане на маси и столове за консумация на открито. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови