Quantcast

Осем съвета как да се държим при атентат

OFFNews Последна промяна на 24 март 2016 в 17:05 5637 4

Снимка РИА "Новости"

След атентатите в Брюксел вицепрезидентът на Международната асоциация на ветераните "Алфа" Владимир Елисеев разказа за Sputnik Deutschland как да се държим при терористичен акт, предаде РИА "Новости":

Колкото се може по-бързо напуснете мястото на терористичния акт

Има вероятност от повторен взрив. Ако атентатът е бил в сграда, има опасност тя да се срути. Може да има прах и отровен дим. За да се избегне отравяне закрийте носа и устата с някаква тъкан.

Ако сте ранени, незабавно потърсете помощ от медиците

По правило "Бърза помощ" пристига много бързо на мястото на инцидента. Важно е да знаете, че заради стреса може да не забележите веднага, че сте ранени. Това може да доведе до загуба на съзнание и нови травми. 

Не докосвайте чужди вещи

В тях може да има части от взривни устройства или невзривена бомба. Това се отнася за чанти, куфари и раници. Ако намерите такъв съмнителен предмет не го докосвайте и съобщете за него на полицията.

Изпълнявайте точно указанията на полицията

Полицаите отговарят за организираното извеждане на хората от опасната зона. Ако атентатът е станал в студено време, за хората ще има места, където да се стоплят. 

Не се поддавайте на паниката

Постарайте се да запазите спокойствие. Ако се поддадете на емоциите, рискувате да получите нови травми и дори да загинете.

Не бягайте с тълпата

Освен раните, получени при атентата има вероятност да бъдете стъпкани от бягащите хора. Старайте да избегнете тесните пространства. Ако това е невъзможно, не изпреварвайте тези, които са пред вас. Изтеглянето трябва да бъде в колона. Трябва да се има предвид, че бягащите, които следвате, може и да не знаят накъде се движат. Така може да се окажете в нова зона на поражение.  

Огледайте се внимателно, ако не сте пострадали 

Постарайте се да запомните хората и предметите около вас - терористът може да е наоколо. Съобщете на полицаите или медиците за всичко подозрително. Това ще помогне за предотвратяване на последващ атентат. 

След като сте в безопасност

Опитайте се да запомните всички детайли, които са ви направили впечатление. Тази информация ще е полезна за следствието и вие ще помогнете на разследването. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.03 2016 в 04:02

#1, Ти. Кефиш ме.

24.03 2016 в 18:17

Имаше един филм с Брад Пит който играеше ирландски терорист .Оказа се че терористите винаги залагат втора бомба.Т.е ако има заложена в началото на улицата бомба на другия край има втора бомба.Инстинктивно хората бягат на другия край и втората бомба избухва със закъснение.Тя нанася основните поражения.Затова е и по-мощна.Затова единственната правилна реакция е залягане зад някъква защита и изчакване.Никакво бягане и подаване на паника.

24.03 2016 в 17:53

"Изпълнявайте точно указанията на полицията

Полицаите отговарят за организираното извеждане на хората от опасната зона. Ако атентатът е станал в студено време, за хората ще има места, където да се стоплят. "

Ахаха, места, където да се стоплят :D Тука след случката в НДК съм убеден че ако стане нещо, от родната полиция най-много да доубият който е оцелял, хем за закръгляне на статистиката от загинали (кръглите числа се помнят по-лесно).

24.03 2016 в 17:37

ОСЕМ СЪВЕТА КАК СЛЕД ДЪЖД ДА ПОЛЗВАТЕ КАЧУЛКА, ЧАДЪР ИЛИ ШЛИФЕР.
...ОСОБЕНО ЦЕНЕН Е СЪВЕТ НОМЕР ДВЕ. АКО СТЕ РАНЕН - ТЪРСЕТЕ МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ. ЩОТО РАНЕНИТЕ ОБИКНОВЕНО РАЗГРЪЩАТ ВЕСТНИКА И ПОЧВАТ ДА ЧЕТАТ ХОРОСКОПА - ИЛИ ТЪРСЯТ КАКВИ НОВО ФИЛМИ ЩЕ ИЗЛЕЗАТ ДРУГИЯ МЕСЕЦ. ЦЕННИ УКАЗАНИЯ И В СЪВЕТ НОМЕТ ШЕСТ - НЕ БЯГАЙТЕ С ТЪЛПАТА. ПО ДОБРЕ СИ ПОРЪЧАЙТЕ ТАКСИ, ФАЙТОН, ЛАНДО, ДИЛИЖАНС ИЛИ СЕ КАЧЕТЕ НА НЯКОЯ ПОПЪТНА КАРУЦА. АКО ИМА ПОНИ - МОЖЕ ДА ГО ПОЯЗДИТЕ БЕЗПЛАТНО ПОЛОВИН ЧАС ПРЕДИ И ЕДИН - СЛЕД АТЕНТАТА.