Осем медала за българските отбори в Младежката олимпиада по информатика. Три от тях - златни

OFFNews 30 ноември 2023 в 14:44 1429 0

Снимка МОН

Българските отбори спечелиха общо осем медала на Младежката олимпиада по информатика

Българските отбори спечелиха общо осем медала от Младежката олимпиада по информатика (JBOI) в конкуренция с 64 участници от 13 държави, съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката.

Първият ни отбор е и на първо място в отборното класиране по медали. В него златни медали взеха Симона Христова от десети клас на Природо-математическата гимназия "Нанчо Попович" в Шумен и Андрей Стефанов от девети клас на Първа частна математическа гимназия в София.

Сребърни медали спечелиха и деветокласниците Серкан Рашид и Иво Иванов ППМГ "Нанчо Попович".

Във втория български отбор златен медал спечели Денислав Манев, ученик от осми клас, в Природо-математическата гимназия "Акад. Иван Гюзелев" в Габрово.

Осмокласниците Йордан Цоканов от Софийската математическа гимназия (СМГ) "Паисий Хилендарски" в София и Александър Пендов от Математическата гимназия "Акад. Кирил Попов" в Пловдив спечелиха бронзови медали. Същото отличие спечели и Борис Ангелов от девети клас на СМГ.

Ръководителите и на двата отбора са Илиян Йорданов от Института по математика и информатика към БАН, и Димитър Добрев от Шуменския университет "Епископ Константин Преславски".

Домакин на състезанието, което се проведе дистанционно, бе град Струмица в Северна Македония.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика