Осъдиха условно областния лидер на ДПС в Силистра за престъпление по служба

OFFNews 03 септември 2015 в 13:24 3494 1

Осъдиха условно областния лидер на ДПС в Силистра за престъпление по служба

Бившият кмет на община Главиница и Областен лидер на ДПС-Силистра Насуф Махмуд Насуф получи присъда от две години и шест месеца затвор с четиригодишен изпитателен срок и забрана да заема държавна длъжност за три години. Присъдата беше произнесена от Апелативния съд във Варна, след като на първа инстанция беше оправдан.

Насуф, който при правителството на Пламен Орешарски беше назначен за областен управител в Силистренско, е обвинен в опит да набави облага за сметопочистващата фирма в общината. На 6 и 7 декември 2007 г. е  подписал договор с фирмата "Гранд комерс Варна" ЕООД, с което е изменена съществено клауза от вече сключения договор за сметопочистване. С промяната в протокола кметът Насуф поел от името на община Главиница задължение за заплащане на 126 000 лв., представляващи стойност на 210 контейнера за боклук.

При спечеленият конкурс фирмата се задължавала да осигури контейнерите на свои разноски. С подписаното допълнително споразумение Насуф дал възможност на фирмата да си поиска парите за контейнерите - 600 лв. за брой.

Точно това се случило през есента на 2011 г. след, след като Насуф не успял да вземе кметския пост отново. Тогава фирмата пратила писмо до новия кмет Хюсеин Хамди с искане да си получи сумата по 600 лева за 210 контейнера.

В обвинителния акт на Окръжна прокуратура в Силистра срещу бившия кмет Насуф се сочи, че престъплението му е извършено в пряк умисъл с цел да набави за „Гранд комерс Варна” ЕООД облага. Двата документа – договорът за спогодба и протоколът с варненската фирма, са били укрити от подсъдимия Насуф при финансовата ревизия на общината и не са били на разположение в канцеларията, където трябвало да се съхраняват. За поетите финансови задължения от общината от променения договор не е бил информиран и общинският съвет.

Присъдата на Варненския апелативен съд подлежи на обжалване в 15-дневен срок.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови