Организация ще съхранява дунавските коне

OFFNews 11 септември 2016 в 18:43 8212 2

Международна организация за развитието и съхранението на ценната дунавска порода коне Нониус се учреди в София.

Това стана по време на международен симпозиум, с който Националната асоциация по коневъдство отбеляза 65 години от създаването на породата Български дунавски кон.

"Това е успех за родното коневъдство и ни отрежда важно място сред останалите страни с традиции", коментира Георги Йорданов", изпълнителният директор на Националната асоциация по коневъдство.

Документът за учредяване на асоциацията бе подписан от представителите на конните асоциации и конезаводи в Унгария, Румъния, Сърбия, Словакия.

Породата Нониус е в основата на създадената преди повече от век Български дунавски кон и нейното развитие е от изключителна важност, обясни Йорданов. Според официалната статистика у нас има 250 официално сертифицирани коня от породата Български дунавски кон.

На Националния хиподрум в Банкя десетки коне от двете породи участваха в атрактивно конно шоу. То включваше ездачи от унгарската пуста, които представиха демонстрации на майсторско управление на впряг от пет коня, дресура на полезни умения с коне. Акцент в програмата бяха представители на шоколата „Чикош“, които са с вековни традиции в дресурата на коне. Облечени в характерните за тях носии те показаха командно поваляне на кон на земята и сядане на задни крака.

Специално международно жури отличи най-добрите жребец, кобила и млади кончета от женски и мъжки пол от породата Дунавски кон, които се представиха от техните собственици по време на Националното изложение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови