Оранжев код заради силен дъжд и вятър в 6 области

OFFNews 08 октомври 2017 в 06:54 3277 0

Оранжев код заради силен дъжд и вятър е обявен за 6 области на страната, съобщи Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН.

Кодът е в сила за областите Русе, Разград, Шумен, Варна, Силистра и Добрич.

Жълт код е обявен за областите Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Търговище, Благоевград, Пазарджик, Смолян, Пловдив, Кърджали, Хасково, Стара Загора, Сливен, Ямбол и Бургас.

Днес от запад валежите ще започнат да спират, а облачността да се разкъсва. Най-късно, към края на деня, ще спре валежът в североизточните райони от страната.

Ще духа умерен и силен северозападен вятър. Максимални температури между 11° и 16°, в североизточните райони по-ниски, в София около 11°.

Атмосферното налягане ще бъде малко по-ниско от средното за месеца (949 hPa). През деня ще се задържи почти без промяна.

В планините ще духа силен и бурен северозападен вятър. Снеговалежите от запад ще спират, а облачността над масивите от Западна България ще се разкъса. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 7°, на 2000 метра - около 1°.

Над Черноморието ще бъде предимно облачно с валежи, главно по северното крайбрежие. Ще духа силен северозападен вятър. Максимални температури на въздуха 13°-15°. Температурата на морската вода е 18°-19°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала, но през деня ще отслабва.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови