Опозицията в СОС провали ГЕРБ, в 'Слатина' да чакат багерите

OFFNews 12 юли 2018 в 15:44 6665 0

Четвърти опит направи Столичният общински съвет да реши проблема с предвидения за строеж частен терен в столичния район "Слатина", на който има изградени детска площадка и градинка и инвеститорските намерения водят до бурни протести сред жителите на района от години.

Съветници от БСП, Група 5 и РБ бламираха решението СО да замени два имота - в "Оборище" и "Лозенец", срещу парцела в "Слатина". 

"Общински съветници от БСП, Група 5 и РБ постъпиха безотговорно с гражданите на "Слатина". Лесно е да подклаждаш протести и да участваш в тях, а когато трябва да се намери решение на проблема, да гласуваш против или да закъснееш за заседанието на СОС", коментира председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков. По думите му на председателски съвет лидерите на групите в СОС са се разбрали да подкрепят решението, но са се отметнали при гласуването в зала или изобщо не са участвали във вота.

Няма да има пети опит да се заменя имотът, нямаме друго решение за момента, заяви Герджиков.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова поиска съветниците, гласували "против", да предложат решение, което да удовлетвори исканията на жителите на квартала. Тя припомни, че инвеститорът има законно право да строи на терена си, което е доказал и в съда. 

Теренът с детската площадка и градинката е собственост на "Агора - Ин" ЕООД на арх. Венцислав Дучев. Предвиденото застрояване е четириетажна сграда с трафопост, без зелени площи, още от 2000 г. Със заповеди на кмета на района през 2004 г. и на главния архитект през 2007 г. застрояването е потвърдено. Устройствената зона в района е за високоетажно жилищно строителство - до 26 м. със задължително подземно ниво паркинг. 

През 2011 г. Дучев получава разрешение за строеж и започва подготовка на терена. От тогава датират и протестите. През годините недоволните спираха багери с телата си, три коли бяха подпалени в квартала. Протестиращи, охрана и собственик се обвиняваха взаимно в незаконни действия. 

Столична община води преговори с Дучев за замяна на имота. "Агора Ин" предлага да дари имота си от 1527 кв. м. в район "Слатина" (кв. "Гео Милев") на СО, като в замяна получи два парцела - един на ул. "Русалийски проход" в "Лозенец" с площ 1059 кв. м, и още един в Подуяне - център в община Оборище от 630 кв. м.

Дучев трябва да доплати на общината и 505 434 лв., защото получава по-голяма площ от двата терена. 

След като получи имота в Слатина СО трябваше да го обяви за публична общинска собственост и главният архитект на София да промени служебно ПУП като определи терена за озеленяване. 

Предложението за замените е подкрепено от три комисии към СОС - по финанси и бюджет, по икономика и собственост и по архитектура - на трите заседания има общо 1 глас против и 3-ма въздържали се. 

След като в СОС днес обаче не събра изискваното за размяната на даренията квалифицирано мнозинство, в "Слатина" се очаква нов епизод от сагата "граждани срещу багери". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!