Опасно време с проливни дъждове, градушки, вятър и сняг днес

OFFNews 18 март 2018 в 06:52 6855 0

Снимка pixabay.com

Оранжев код за опасно време е обявен във всички 28 области на страната днес от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

През страната ще премине средиземноморски циклон и свързаният с него студен атмосферен фронт и времето ще е много динамично. Ще има валежи от дъжд, временно интензивни и придружени с гръмотевици. Възможни са и градушки. Очаква се да паднат между 15 и 35 л/кв.м. Ще завали и сняг. Ще духа умерен до силен северозападен вятър със средна скорост 10 - 15 м/с.

От сутринта в Западна България ще завали дъжд, а през деня валежите ще обхванат цялата страна. По линията на преминаващия студен фронт валежите временно ще са интензивни, на места значителни по количество. Ще има гръмотевична дейност, възможни са и градушки.

След пладне в югозападните райони валежите ще спрат и за кратко облачността ще се разкъса. През деня в цялата страната югозападният вятър ще се смени с умерен и временно силен северозападен, в Източна България – североизточен.

С нахлуването на студен въздух от север ще започне и бързо понижение на температурите, чувствително в Северна България, особено в североизточните райони, където след обяд дъждът ще премине в сняг и там са възможни поледици. Сутрешните температури ще бъдат все още високи – между 9° и 14°, в североизточните райони по-ниски, а към 14 часа - в широк интервал от 0° в североизточните до 20° в югоизточните райони, където през по-голямата част от деня все още ще духа югозападен вятър.

Над планините ще е облачно, с валежи и намалена видимост. На места валежите ще са интензивни, придружени с гръмотевици. Ще духа силен и бурен югозападен вятър, който в ниските части ще се ориентира от северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 7°, на 2000 метра - около 2°, но през деня ще се понижават.

Над Черноморието ще е облачно, след обяд с валежи от дъжд, на места интензивни. Възможни са гръмотевици. Преди обяд по южното крайбрежие ще духа силен югозападен вятър, а по северното – североизточен. След обяд вятърът и по южното крайбрежие ще се ориентира от североизток и ще се усили. От североизток ще нахлува студен въздух и температурите ще се понижават, бързо и чувствително по северното крайбрежие, където до вечерта дъждът ще примесва със сняг. Около обяд температурите ще бъдат в широки граници от 6° до 20°, но още ще се понижават и вечерта по северното крайбрежие вече ще са 0-2°. Температурата на морската вода е 7-8°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.

По градове

София - ще превали и прегърми, температурите ще са между 5 и 10 градуса.

Пловдив - ще вали дъжд, температурите ще са между 10 и 15 градуса.

Варна - очаква се краткотраен дъжд, с температури от 2 до 16 градуса.

Видин - ще вали дъжд, температури - 3-9 градуса.

Враца - ще превали и прегърми, температури - 5-12 градуса.

Монтана - ще превали и прегърми, температури - 5-12 градуса.

Плевен - ще прегърми и превали, температури - 2-10 градуса.

Велико Търново - ще превали и прегърми, температури - 3-15 градуса.

Русе - дъжд и сняг, температури - от 0 до 5 градуса.

Шумен - ще превали  прегърми, температури - от 2 до 15 градуса.

Силистра - дъжд и сняг, температури - от 0 до 5 градуса.

Бургас - краткотраен дъжд, температури - от 5 до 20 градуса.

Сливен - дъжд, температури - 6-16 градуса.

Стара Загора - ще превали и прегърми, температури - 10-16 градуса.

Кърджали - ще превали и прегърми, температури - 11-15 градуса.

Благоевград - ще превали и прегърми, температури - 10-12 градуса.

Сандански - ще превали и прегърми, температури - 6-13 градуса.

Днес слънцето изгрява в 6:34 ч и залязва в 18:36 часа. Продължителност на деня ще е 12 часа и 2 минути.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!